Meny Stäng

Våg och linjal räddade mig från misstag med bokpaket

Den första frågan en förläggare ställer sig idag är givetvis inte ”vad är den perfekta storleken för boken?” utan vilka format ska materialet publiceras i. I betydelsen ska verket ges ut som text eller ljud och ska distributionen ske digitalt eller analogt. Det är bara vi som ger ut böcker där foton är en väsentlig ingrediens som fortfarande är bundna till papper.

Men vi som är lite gammaldags och envisas med tryckta böcker, för oss är linjal och våg viktiga verktyg.

Väga böcker är typ det enda jag använder min hushållsvåg till.

Viktigt hålla sig under portogränser

Portogränser och emballage är inte det första som en aspirerande författare drömmer om men man behöver inte ge ut särskilt många tryckta böcker innan man inser att hamnar man på fel sida om en portogräns så äter PostNord snabbt upp de minimala marginalerna. Även om man ser skrivandet som en hobby är det tråkigt att behöva sponsra sina läsare, något jag vet kollegor som råkat ut för när det kostat dem mer att skicka boken än de har tjänat på den.

Sådant här hade jag ingen aning om när jag designade min debutbok. Jag la evigheter på att mäta bokhyllor och vika till provböcker. Jag har till och med bok-dummys utskurna av trä liggande någonstans. För min kommande bok kortade jag av denna process betydligt. Jag frågade helt enkelt tryckeriet vad som är mest prisvärt och gick på deras rekommendation. Det blir ett standardformat i mellansegmentet. Osäker på om det är en gyllene medelväg eller ett trist mellanting. Om allt går vägen så vet jag svaret före jul.

Förfrankerade bubbelpåsar i M, L och XL.

PostNords bubbelkuvert är dyra men praktiska

Normalt anlitar jag externa distributörer eftersom det inte passar mig att sköta distributionen själv. Men ibland behöver jag skicka någon enstaka bok och då är PostNords förfrankerade bubbelkuvert smidiga. Denna vecka har jag handlat hem tre storlekar och håller på och testar hur många böcker som går att få ner i de olika storlekarna.

Den korta versionen är att det är inget problem att få ner många böcker, problemet är viktgränsen.

Ajajaj, nästan 3 kg när maxgränsen är 2 kg.

Planerar bokpaket till crowdfunding-kampanj

Under sommaren har jag läst allt fler texter om crowdfunding vilket gjort att jag har blivit nyfiken på att testa. Därför har jag skapat en lite annorlunda kampanj. Till den har jag planerat vad jag hoppas ska bli ett riktigt attraktivt julklappspaket. Paketet innehåller en hel del förutom den nya boken. Till exempel två tidigare böcker, en kalender och en bonus. Alltihop till ett lågt specialpris.

Lågt pris ska förhoppningsvis locka läsare, men det är ju fint om jag kan skicka böckerna också. Nu har jag testat och allting går att knô ner i det blå kuvertet i storlek XL. Tyvärr är Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm rena klunsen. Så fort jag petar ner ett exemplar av den boken så blir tvåkilosgränsen tuff.

Bytte till dyrare porto

Det var bara att skrinlägga idén med bubbelkuvert för julklappspaketet. Istället har jag i kampanjen valt att ange PostNords nästa gräns vilket är en kartong. Det blev nästan en hundring dyrare. Nu är en stor kartong inte helt optimal för att packa tunga böcker samt en kalender som inte blir snygg om den viks. Så jag ska ge mig av ut på jakt efter något annat emballage. Och sedan se vad DHL eller Schenker kan erbjuda som fraktalternativ.

Eftersom PostNord ofta är dyrast så hoppas jag att vad jag än hittar för alternativ så ska det funka att få in det inom den fraktkostnad som backarna betalar. Jag kommer att gå back lite grann eftersom Kickstarter % ska dras av också, men det får gå.

Vill du läsa fler tips?

  • Förra året skrev jag långt om att välja bokformat.
  • Jag har de senaste månaderna läst mig massor om crowdfunding och det kan mycket väl hända att jag fyller på med fler texter under den rubriken framöver.
  • Blir du nyfiken vad jag planerar, tjuvkika här.
Publicerad iTips för publicering

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.