Meny Stäng

Annika Bengtssons förlag Grim har expanderat

Sedan Förverkliga din bokdröm gavs ut har Annika Bengtsson blivit något av en expert på att göra e-böcker och dessutom har hon expanderat verksamheten. Numera ger Grim förlag ut även andras böcker.

felMitt förlag, Grim, gav ut sin första e-bok 2012 efter månader av motgångar. I efterhand kan jag konstatera att samtliga berodde på min egen oförmåga att hantera tekniken. Samtidigt är jag envis (och dum) nog att inte ge upp och låta någon bättre skickad ta hand om allt medan jag själv målar naglarna eller något.

När jag läser igenom intervjun i Förverkliga din bokdröm inser jag att en hel del har hänt. Men en sak hade jag i alla fall rätt i: det blir lättare att göra e-böcker efter att den första har kommit ut. Under de första månaderna 2013 gjorde jag äntligen slag i saken och gav ut alla mina romaner som e-böcker, vilket varit min plan hela tiden. Jag varvade utgivningen av romaner med att plocka ihop några noveller till tre e-novellsamlingar. Helt utan tekniska problem var inte heller den här resan, bland annat stötte jag på ett extremt fult felmeddelande i inledningen av somliga kapitel. Just att de dök upp till synes slumpmässigt var extra irriterande.

Som tur var fick jag god assistans av Elib, som via mejl snabbt svarade på mitt nödrop och förklarade att felet berodde på en bugg i den version av InDesign som jag körde. Jag fick också veta hur jag skulle göra för att eliminera felet, och därefter följde en kort störtdykning ner i helvetet innan jag, med hjälp av facebookvänner, hittade rätt verktyg för att kunna öppna de felaktiga filerna och plocka bort det mellanslag i koden som ställde till bekymret.

Hur ondskefull tekniken och tillvaron än kan te sig är det alltid med en känsla av triumf över att ha lärt mig något nytt som jag går ur de här dusterna.

För att göra e-novellsamlingarna behövde jag givetvis omslag. Men att lägga ner något större krut på dem kändes onödigt (eftersom det pris jag valde att sätta var lägsta tänkbara), så med hjälp av royaltyfri vektorgrafik och programmet Illustrator skapade jag omslag som passade utmärkt till innehållet i titelnovellerna.

Det var onekligen en trevlig egoboost att studera statistiken i Elib efter varje utgivning. Böckerna hamnade på listan över nyutkomna böcker, både hos Elib och på biblioteken, och antal nedladdningar var betydligt större än jag räknat med. Min första e-bok, Och natten är lång och svår, nådde inte alls samma nivåer, så när Kråkprinsessan snabbt kom upp i över 200 nedladdningar kändes det som ett smärre genombrott.

De andra böckerna har inte fått riktigt lika många nedladdningar, men jag är ändå väldigt nöjd. Över 90 procent av nedladdningar kommer från biblioteken, så i mitt fall var valet att distribuera via Elib (som än så länge i stort sett har ensamrätten på distribution till bibliotek) helt korrekt. Nya avtal mellan bibliotek och Elib är på gång, med olika typer av ersättning och urval, och jag kan bara hoppas att det inte kommer att missgynna småförlagen allt för mycket. Elib själva påstår, sedan jag haft mejlkontakt med dem och uttryckt farhågor, att det tvärtom ska bli bättre, men det är väl bara att vänta och se.

Fram till 2013 var jag helt inriktad på att Grim förlag enbart skulle ge ut mina egna böcker. Men det här med e-böcker var plötsligt, tekniskt sett, en enkel match och jag såg en möjlighet att bredda förlaget och bli något mer än ”bara” ett egenutgivarförlag. Så i maj 2013 kom första boken av en extern författare ut på Grim. Det var Skönt förvirrad kvinna, skriven av pseudonymen Anna Maria Schyman. Strax därpå fick jag även klart med nästa författare, Joanna Björkqvist (en av författarna till Förverkliga din bokdröm), med hennes roman Närmare dig. Båda författarna hade tidigare givit ut på egna förlag, vilket kändes bra med tanke på att de därmed visste att hålla förväntningarna på försäljning och spridning på en rimlig nivå.

I början av september kom Närmare dig ut som e-bok och några veckor senare, lagom till Bokmässan i Göteborg, fanns den även som storpocket eftersom både Joanna och jag trots allt tycker att pappersböcker är väldigt trevliga.

Satsningen på e-böcker går vidare och framtida titlar på Grim kommer självklart att ges ut som e-böcker (och oftast även i pappersformat). Med tanke på att jag sedan några månader jobbar heltid med förlaget och mitt eget författarskap känns det extra bra att ha vågat öppnat dörren för andra författare också. Grim, som står för Gris i motvind, bökar nöjt vidare och känner sig för tillfället inte alls som en motvindsgris.

porträtt4407

 

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.