Meny Stäng

När jag av misstag behandlade mina läsare som tjuvar

Att ge ut en bok samtidigt som det är högtryck och ganska rörigt på jobbet, rekommenderas egentligen inte. Veckorna rinner iväg utan att jag har en chans att ta tag i min författarkarriär. Detta gör mig en smula modstulen emellanåt. Jag är ändå nöjd med mitt beslut att trycka publicera på Nå ut med din bok så fort jag kunde, för att det gav er som väntat på boken chansen att beställa den.

En av de teser jag driver i boken är att författare bör fokusera på läsarna och alltid ha deras bästa för ögonen. Jag försöker leva som jag lär, men med e-boksversionen av Nå ut med din bok blev det faktiskt först tvärtom. Jag råkade istället behandla läsarna som potentiella tjuvar.

Mina pappersböcker lånas mer än de köps

Jag vill att mina författarhandböcker ska vara tillgängliga för så många som möjligt, oavsett ekonomisk situation. Därför tycker jag att det är bra om böckerna finns på biblioteken, där de dessutom genererar en liten (ytterst liten) penga-stril åt mitt håll. Huruvida BTJ tänker ta med pappersutgåvan av Nå ut med din bok i sina kataloger, och därmed hjälpa boken ut till biblioteken, vet jag inte. De har recenserat samtliga titlar tidigare, och de borde ha fått ett exemplar av den senaste för påseende (numera skickar man ett ex först, inte två som det var förr och som det står i Författarboken).

Om någon är otålig och vill läsa en pappersbok hos sitt bibliotek är det fritt fram att be närmaste bibliotekarie att köpa in ett exemplar. Förutom att det gör att du kan läsa boken gratis, hjälper det nya läsare att upptäcka boken. För mina författarhandböcker är förhållandet mellan lästa böcker och köpta böcker någonstans tio till ett, det vill säga böckerna lånas på bibliotek i mycket högre utsträckning än de köps.

Biblioteksboken fick av misstag kryptering

När det gäller e-boken och bibliotek så trasslade det initialt en del. Jag var lite ouppmärksam när jag laddade upp filen hos Axiell/Elib och valde ”nej” på frågan om vattenmärkning. Det innebar att boken automatiskt försågs med kryptering, något som gör att det krävs ett Adobe-lösenord för att öppna och läsa boken.

Tanken är att detta ska stoppa pirater att stjäla mitt hårda arbete. Det låter ju lovvärt. Men i realiteten försvårar det för folk som har betalt för boken att läsa den. Jag har själv lånat e-böcker på bibliotek, upptäckt att det krävdes lösenord och trots att jag hade ett (de är gratis) så kunde jag aldrig läsa boken. Det finns en gräns hur länge folk orkar trassla när teknik inte fungerar.

Det här med krypteringen noterade jag genom att en person som fått recensionsexemplar hörde av sig och sa att hon ej kunde öppna boken. Gissa om jag svor långa ramsor. Jag förstod inte alls logiken i Axiell/Elibs upplägg. Hur kan ”nej” på en ja/nej-fråga om vattenmärkning tolkas som ”jaha men då sa du nog ja till kryptering istället”?

Efter att ha konsulterat den kollektiva visdomen i Egenutgivarnas medlemsforum fick jag reda på att det var fler än jag som gått på samma mina. Lösningen är att ladda upp boken igen och ersätta den som fått kryptering. Jag lyckades inte få detta att fungera alls.

Istället publicerade jag e-boken hos Publit, där frågan om kryptering är en enkel kryssruta. Kryssa i och din bok förses med kryptering, låt rutan vara tom och din bok blir inte krypterad.

Jag höll tummarna för att återförsäljarna skulle plocka Publit-versionen utan kryptering. Icke. Kollegan Yvette Lissman hörde av sig till mig och berättade att hon köpt en bok via Adlibris, men att hon ej kunde ladda ner den. Jag mejlade raskt en e-bok till Yvette och tackade för att hon tipsat mig om detta problem.

Eftersom jag inte lyckades återpublicera min bok hos Elib kontaktade jag dem. Felet visade sig vara den provläsningsfil som jag skickade med. Den var automatiskt genererad av Publit och jag tyckte att den såg ok ut. Fel! Den innehöll hela innehållsförteckningen med länkar, som av naturliga skäl var döda då smakprovet just är ett smakprov av boken.

Smakprov hos Bokon

På tal om smakprov fick jag ett bra tips från folket på Axiell/Elib. Det är att Bokon har en inbäddningskod så att jag kan lägga smakprovet här på min sajt. Ni kan se längs ner hur det ser ut. Fiffigt, eller hur?

Fotot som illustrerar det här inlägget visar något annat som trasslade när Lennart Guldbrandsson skulle göra e-bok åt mig av mitt manus. De där pennsymbolerna som dyker upp när det är er tur att skriva i pappersboken, de fick jag byta ut mot text i e-boken. Det tog en stund innan jag kom på vad jag skulle skriva och medan jag diskuterade detta med Lennart i en chatt så somnade jag mitt i en mening.

Det har helt enkelt varit en ganska intensiv vår. Men jag hoppas att min nya bok nu är möjlig att beställa och läsa för de som vill. Om någon har problem hoppas jag få höra det så ska jag se om jag kan lösa problemet.

Smakprov från Bokon | Mer om ’Nå ut med din bok’-e-boken

Publicerad iBlandade författartips, Tips för publicering

Mer läsning

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.