Meny Stäng

Allt du behöver veta för att använda bilder i dina böcker

En av årets nyskrivna texter blev mer läst än de andra, nämligen den om att skriva om sitt liv. Särskilt under hösten när jag inte har publicerat något nyskrivet har den legat i topp vecka in och vecka ut. Det här fick mig att vilja skriva en fortsättning.

Eftersom jag i år gett ut två böcker med bilder i (varav en själv och en i samarbete med annan författare) kändes det naturligt att dela med mig av mina nyvunna erfarenheter inom detta område. Därför skrev jag en text om att använda bilder i memoarer. Texten blev så lång att jag har delat upp den i några delar. En av delarna innehåller tips från experter jag frågat.

Ett uppslag i presentboken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Här har formgivaren valt att sätta ihop bilder med samma färgskala.

Bilder kan användas i många typer av böcker

När jag skrev texten hade jag främst självbiografier i åtanke men bilder kan ju användas i många typer av böcker.

  • I barnböcker är bilder ofta ett bärande elementet, särskilt i pekböcker. I en del barnböcker används foton men ofta används illustrationer.
  • Presentböcker eller kaffebordsböcker är vuxenvärldens motsvarighet till pekböckerna i så mån att fotona och utformningen av boken kan vara väl så viktiga som texten (ibland viktigare).
  • I många typer av faktaböcker är illustrationer viktiga för att förklara, förmedla och stötta bokens innehåll. Det gäller allt från tabeller till teckningar av blommor i en flora.
  • I reselitteratur, särskilt reseguider ger bilder inspiration och visar vad som finns att se på platsen.
  • De flesta skönlitterära böcker publiceras utan bilder men en del storsäljare ges ut i illustrerade specialupplagor. Jag tänker på böcker som Harry Potter och Sagan om ringen nu.
  • I memoarer kan bilder ge både autenticitet och igenkänning hos läsaren.

För- och nackdelar med bilder i böcker

I en del böcker är bilderna väl så viktiga som texten och illustratören eller fotografens namn står på framsidan av boken i samma storlek som författaren. I andra böcker är de ett valfritt tillägg.

Fördelarna med att ha med bilder i exempelvis en självbiografi är att det förhöjer bokens värde för läsaren, vilket gör att du kan ta ut ett högre pris om du vill sälja den. Bilder fyller också ut om du inte orkar skriva så mycket text men ändå vill ha en rejäl storlek på boken.

Nackdelen med bilder är att det blir dyrare och mer komplicerat att ge ut boken. De flesta som är någorlunda vän med sitt ordbehandlingsprogram kan skriva och formge en textbok så att den håller tryckbar kvalitet. Detsamma gäller inte för böcker med bilder i.

Bloggserie om bilder under helgerna

Jag kommer gå igenom vad du behöver känna till och vanliga misstag så att du slipper göra dem. Eftersom jag vet från andra år att många människor brukar ta tag i sina bokprojekt under mellandagarna så publicerar jag detta som en bloggserie nu under helgerna. Jag väntar inte till söndagar som jag brukar göra. Prenumerera så får du alla delarna i din inkorg.

Dessa delar ingår (länkarna fungerar så fort alla texter har publicerats).

Som vanligt när jag är i farten med en bloggserie är den tänkt att ingå i en kommande bok. Jag tar såklart gärna emot tips på saker jag missat så kan de ingå i den tryckta versionen.

Publicerad iTips för publicering, Tips för skrivfasen

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.