Meny Stäng

Samla bilder för att ha som stöd under skrivandet

Det må vara en sliten klyscha men en bild säger (ibland) mer än tusen ord och foton kan göra underverk för din bok. Både som hjälp för dig under skrivarbetet och för läsaren av den färdiga boken. I en serie med inlägg om bilder i tryckta böcker vill jag såklart även beröra hur bilder kan användas under själva skrivprocessen.

Bilder är särskilt användbart för författare som tvingas göra pauser i skrivandet, har många karaktärer att hålla ordning på eller ställer höga krav på sig själv att platser ska vara korrekt beskrivna. Foton, teckningar, skisser och kartor kan var utmärkta för att hjälpa dig minnas detaljer. Minnet kan spela oss spratt och bilder kan användas för att fräscha upp minnet om hur olika platser såg ut när du besökte dem.

Sådana har bilder tar jag massor när jag är ute och gör research till mina reseguider. Den här bilden påminner mig exempelvis att i Hamburg är rälsen en våning lägre ner än ställena där man äter currywurst. Rulltrappor finns.

Rita upp ditt persongalleri

En del kollegor som skriver skönlitteratur har för vana att samla alla karaktärer i ett kartotek. Varje individ beskrivs noga. Det kan vara i skrift eller med hjälp av skisser och bilder. Både utseende och bakgrund tas upp.

På så sätt ser författarna till att en rödhårig bifigur inte plötsligt blir svarthårig i bok nummer tre. Jag vet till och med en författare som använde Excel för att se till att alla karaktärer hade rätt ålder i olika delar av boken.

Foton av platser stöttar minnet

När jag gör research till mina reseguider fotograferar jag allt från golv till rulltrapporna, för att ha som stöd för minnet när jag kommer hem och ska sätta sig ner och beskriva en plats. Trots att jag knäpper hundratals bilder på varje plats får jag ibland ägna mig åt att ”gå” omkring i Google maps för att dubbelkolla korsningar och vägmärken.

Och då handlar det bara om några veckor eller månader mellan researchresan och skrivandet. Tänk då vilken nytta bilder gör om du ska skriva om platser du besökt längre tillbaka.

Skriver du exempelvis dina memoarer kan det vara flera decennier sedan du besökte vissa platser. Nu är det inte nödvändigtvis så att du behöver komma ihåg exakt hur din skola såg ut innan den revs eller hur mycket smågodis kostade när du växte upp. Sådana detaljer kan piffa upp berättelsen, men det är inte lika viktigt för en självbiografi, som för en reseguide.

Klippbok med bilder, kartor och skisser

Bilder som du enbart ska ha för egen inspiration behöver du inte själv ha upphovsrätt till utan det är fritt fram att leta bilder på nätet, ladda ner och spara. OBS! Då gäller att du enbart håller dem för eget bruk och inte publicerar dem på nätet eller i din bok.

Letar du bilder på platser finns det mycket inspiration att hitta exempelvis på Pinterest. Där kan du också spara bilder i egna mappar, så kallade boards.

Hitta bilder från förr

Skriver du memoarer eller böcker med historisk anknytning kan äldre bilder göra susen. Första anhalten för att hitta lämpliga bilder är att göra en djupdykning i gamla fotopärmar. Fråga runt bland släkten om de har bilder av dig eller olika platser som har betydelse för dig.

Vill du veta mer om hur det såg ut på en viss ort så finns det en hel del grupper i sociala medier som ägnar sig åt att dela och diskutera äldre bilder. Grupperna heter saker som ”Gamla Borås” och liknande. Det finns också bildbanker specialiserade på historiska bilder där du kan köpa loss bilder. Sådana bilder kan verkligen förhöja en bok. Exempelvis så visade Anna W Thorbjörnsson mig hur de lagt in äldre svartvita bilder i hennes och hennes mans senaste titel Historiska Berlin – reseguide till andra världskriget och kalla kriget.

Museisamlingar är guldgruvor

På temat med platser vill jag tipsa om att Lantmäteriet har en tjänst med historiska kartor. Det är toppen om du vill kika på hur platser sett ut förr. Lantmäteriet har dessutom mycket generösa villkor för att använda historiska kartor i böcker utan avgift.

En del museer har också publicerat digitala fotosamlingar från sitt område. Dessa är rena guldgruvor och det är lätt att bli sittande i dagar och förundras över vad tiden går.

Slit dig därifrån innan du fastnar men spara gärna några bilder för att ha som inspiration när du skriver.

Det här är ett exempel på fynd man kan göra bland Lantmäteriets historiska kartor. Kartan visar ett laga skifte 1901 i Strömma vilket inte är så långt från en del av mina rötter.

Detta är en del av en bloggserie med Allt (?) du behöver veta om bilder i böcker. Har du nytta av innehållet är det fritt fram att dela länken vidare.

Publicerad iTips för skrivfasen

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.