Det är dags att runda av författaråret i allmänhet och mina författartips i synnerhet. I år blev det 22 inlägg (23 om jag får ihop ett till nästa söndag också). Det kan jämföras med 46 för två år sedan och 49 förra året. Det hade blivit minst 32 inlägg i år om inte Facebook hade stulit utkastet till en hel bloggserie. Den incidenten gjorde att jag tappade all lust för att skriva författartips.
Trots att jag tog en ofrivillig paus hela hösten har antalet läsare sett över hela året ökat. Fast inte i samma takt som förra året.
Svar på läsarbrev ger populära inlägg
När jag kikar på årets statistik över mest lästa inlägg hittar jag flera artiklar som varit i topp tidigare år, som spontanmanus och kreativ livsstil. Men det finns en nykomling på plats tre. Det är en text jag skrev i våras om att skriva memoarer. Den tillkom som ett svar på en fråga från en läsare. Uppenbart var det fler människor som hade nytta av den informationen.
På min reseblogg är det samma sak, ett svar på en fråga från en läsare är i topp där med. Intresset för det blogginlägget var så stort att det blev en bok, en bok som blev mycket uppskattad och relativt snabbt sålde slut.
Tips för att skriva memoarer är populärt
Det är dags att presentera årets lista, eller hur? Detta är de artiklar som flest personer har läst. Eftersom sajten under året fått de flesta läsarna från Google kan jag egentligen byta ut rubriken till att detta är vad flest personer har googlat på och hamnat här.
- Kreativ livsstil så här förvandlar du din hobby till yrke (texten ingår i boken 10 tips för att leva på din kreativitet).
- Misstag: skicka in spontanmanus till förlag och bli upprörd om de ej svarar inom en vecka (ingår i boken 10 misstag författare gör).
- Skriv ditt liv och ge ut dina memoarer (nyskriven text).
- Sidan Börja här: Förverkliga din författardröm (förra årets etta).
- Publit är utmärkt för bokutgivning (i dessa fall).
- Tips för en trevlig releasefest (sajten rankades som etta för tips för releasefester åtminstone delar av året).
- Tips för att välja rätt (hybrid)förlag (en klassiker på sajten, men det är mycket bättre att läsa Författarboken för att få en helhet).
Det personliga går hem i sociala medier
Jag har också tagit en titt på statistiken för mina olika författarrelaterade Facebook-sidor. Vad har blivit mest sett, delat och kommenterat där? Nu handlar det delvis om hur algoritmerna get skjuts till olika inlägg men det är tydligt att känslor och personliga inlägg ger större genomslag. Jag har fått många kommentarer när jag delat min frustration över tekniskt trassel, eller glädje över stipendium. Humör kan också gå hem. Som det här inlägget.
Livet som författare i sociala medier: vinglas mot blå himmel. ”Skål manuset har skickats till tryck”.
Livet som författare som just skickat manus till tryck i verkligheten: hasar med stirrig blick till duschen och byter till rena underkläder.
Vad vill du läsa om 2020?
Just nu har jag ingen plan för nya inlägg (mer än ett som nästan är klart). Den serie i tio delar som Facebook stal riktade sig till etablerade författare och handlade om förändringarna i bokbranschen. Allt jag tycker att författare borde inse och förstå. En ganska viktig artikelserie om än inte någon som skulle bli populär i alla läger. Det är dessutom inget jag skulle tjäna några pengar på och jag orkar faktiskt inte göra om den. Kanske var det lika bra att Facebook snodde hela serien?
Avrundar som vanligt med att välkomna alla att komma med önskemål för nästa år samt att tacka alla som tittat in under året. Särskilt er som kommenterat eller skickat glada tillrop på andra sätt. Ha en riktigt fin helg!
Pingback: Bilder och reflektioner från mitt år 2019 | Kristina Svensson