Meny Stäng

Bokmässan 2018: sammanfattningen

Den stora frågan på förhand var huruvida Bokmässan skulle kunna repa sig från katastrofåret 2017 då besökare och därmed försäljning uteblev. Svaret verkar vara ja. Eller i varje fall är svaret ja för vissa. Boktugg rapporterar att Bonniers och Norstedt satt försäljningsrekord. Inte bara jättarna har sålt bra. Kim M Kimselius monter var nästan länsad på böcker lördag eftermiddag. Barnfamiljerna som skrämdes bort förra året verkar ha hittat tillbaka.

Samtidigt är mitt intryck att flera mindre förlag stannat hemma i år. Det fanns många sittplatser där det brukar stå montrar och rent generellt var det luftigare i gångarna. Det var kanske ingen nackdel. Färre utställare borde betyda att försäljningen ökar i de som finns på plats tänker jag.

Svalare och luftigare mässa

Mitt intryck är att det inte var lika varmt som det brukar på mässan. När jag vandrade runt under lördag eftermiddag behöll jag jackan på, vilket aldrig hänt tidigare. (Förklaring: jag upplevde alltså att det var svalt). Det kan bero på att de förbättrat ventilationen eller på att det var färre antal människor. Mitt intryck är det sistnämnda (bilden nedan är dock från torsdagen, men tidigare år har det varit utställningar på denna yta).

Man ska passa sig för att dra generella slutsatser utifrån sin egen lilla begränsade bubbla men många av mina kollegor som brukar vara på plats stannade hemma i år. Andra nöjde sig med att resa hit över dagen, istället för att vara här i fyra dagar. Samma sak bland trogna besökare. Istället för att gå in flera dagar var de på besök en dag, eller inte alls.

Det finns många mässor i mässan

I vissa kretsar är välkänd som den som skriver de allra bästa författarhandböckerna. I andra kretsar är jag fullständigt okänd. På samma sätt finns det författare som är extremt framgångsrika i sin nisch, som jag inte känner igen överhuvudtaget. Det här var ämnet för en korridors-diskussion under lördagen med bland annat Yvette Lissman. Överhuvudtaget är det möten som dessa som är poängen med mässan.

För egen del var antalet möten något färre möten i år, än tidigare år. Det beror till viss del på obefintliga förberedelser från min sida, samt att jag inte var på plats särskilt långa stunder i taget. Men jag tror också att många av de jag normalt skulle träffat, helt enkelt stannade hemma.

Å andra sidan var detta första gången jag hade fem titlar till försäljning i olika mässmontrar. Vilket var rekord för min del. För några år sedan hade jag varit överlycklig över detta och inte kunnat avhålla mig från att gå dit och klappa om böckerna hela tiden.

Större tryckerimontrar, förra bokutgivningsföretag

Min allra första bokmässa gick jag runt i det hörn där alla bokutgivningsföretag höll till. Jag fick massor av tips, fast blev lite nedslagen över hur dyrt det var att trycka en bok. Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna. Digitaliseringen är här och egenutgivningen har mognat. De författare som driver egna mikroförlag jobbar i allt högre grad precis som större förlag. Bokutgivningsföretagen har bytt skepnad och är antingen inte på plats, har krympt rejält eller har maskerat sig till vanliga förlag.

Däremot är flera tryckerier på plats och de har utökat sin service. Jag hade ett långt och intressant samtal med Bulls Graphics om deras prepress-service. Det är något jag varit lite bekymrad över då jag är på gång med ett antal stora coffee table-böcker där tryckkvalitet och pappersval spelar stor roll. Då är det ovärderligt att kunna klämma och känna på en del papper i förväg. Det lutar åt obestruket papper. Kanske 130 gram. Det är ganska ovanligt men 120 gram är för tunt tycker jag. Bilderna syns igenom. Går man upp i bulk för att få ett tjockare papper med samma vikt blir det en skrovligare yta som kan passa vissa bilder, men inte mina.

Best in show

Snyggaste naglarna på mässan hade Sofi Poulsen. De matchade den antologi med nytolkningar av H C Andersen som hon gav ut på mässan.

Snyggaste ryggsäcken bar Perny Lindgren. Perfekt reklam för hennes Alvhilda-trilogi.

Den författare jag hör absolut flest personer som talar väl om är Sara Lövestam. När hon pratade på Skriva-scenen var det fullt. Det kanske det var annars också men vid mitt enda andra besök så satt det tre själar och lyssnade på några som satt på scenen och pratade om hur vassa de var på marknadsföring.

I mitt första inlägg från årets mässa skrev jag att årets trend är att ha svarta väggar i montern. Då hade jag bara sett en bråkdel av antalet svarta väggar. Jag har en kollektion med bilder men det är hög tid att avrunda det här inlägget så de får stanna i arkivet ett tag.

Mina andra bokmässeinlägg

Det råkade bli så att jag bloggade varje dag från Bokmässan. Det var inte alls planerat, utan något jag kände för att göra. Jag ville helt enkelt hellre ha min dokumentation i egna kanaler, än enbart i sociala medier. Har du inte sett dem redan kan du botanisera bland.

Ses vi nästa år? Vet ej. Får fundera på det. Så här direkt efter årets mässa så känner jag att antingen ska jag förbereda mig mer så att jag har ett schema med talartider. Eller så prioriterar jag att skriva.

Edit: På förekommen anledning har jag förtydligat i texten varför jag behöll jackan på. Jag tyckte alltså att temperaturen var såpass kall att jacka behövdes. Vilket var en överraskning för mig då jag är mer van vid att det är stekhett inne på mässgolvet.

Publicerad ibokbranschen

Mer läsning

9 kommentarer

 1. Anna | Boihusbil

  Jag hade gärna gått på mässan. Kanske jag får anledning att stanna kvar i Sverige i september när (om) min egen bok ska promotas :D
  Tack för inblicken, som jag litar på till 100% trots att det är din egna bubbla. Kram!

  • Kristina Svensson

   Hej Karin,
   Ja har man inte upplevt mässan är den väl värd att åka till! Jag rekommenderar att förbereda dig en smula bättre än jag gjort i år och bland annat se över vilka monterpunkter du vill lyssna på.

  • Kristina Svensson

   Tack Kim, då är det inte bara jag som fick det intrycket. Men när mässan skulle redovisa monteryta skiljde bara 100 kvadratmeter jämfört med förra året. Kanske har de räknat sittplatserna som monteryta? Kram Kristina

    • Kristina Svensson

     Exakt :-). Nu var det en fördel för de förlag som var där då färre stånd = ökad försäljning för de som var där. Men mässan förlorar ju, de hyr ju ut monterplats.
     Får se hur det ser ut nästa år. Jag sa för några år sedan att det var alla författaraspiranterna och egenutgivare med alla myllrande småmontrar som bar upp mässan. Får se om jag hade rätt eller fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.