Meny Stäng

Boktips: ”Bokomslag” av Anders Nyman

Alla som skriver, läser eller på annat sätt håller på med böcker kommer i kontakt med bokomslag – och de allra flesta har någon åsikt om dem. Det finns få saker som kan väcka så mycket debatt som bokomslaget.

Alla böcker måste ha ett bokomslag. Det kan vara allt från avskalade varianter med namn och titel på en enfärgad botten till avancerade konstverk. Ger man ut böcker själv så kommer man antingen behöva snickra ihop ett bokomslag, eller uppdra åt någon annan.

Oavsett om man planerar att beställa ett bokomslag eller vill pula själv, är boken med det korta namnet Bokomslag vettig bakgrundsläsning. Jag tror att man kan ha nytta av att bläddra igenom den även om man ger ut på ett traditionellt förlag. Det kan ju underlätta eventuella diskussioner att ha viss koll på hantverket och förstå förutsättningarna.

Målet är att bokomslaget ska sälja boken till rätt läsare – utan att kosta skjortan. Anders Nyman förklarar föredömligt ett nybörjarmisstag som kan bli dyrt: att försöka illustrera en exakt scen ur boken, istället för att leta en existerande bild som kan förmedla rätt känsla och genre. (Det där gäller för övrigt inte bara bokomslag utan även bilder i en bok kan jag berätta).

Bokomslag en behändig bok

Boken Bokomslag är ganska kort, 89 sidor, varav många innehåller pedagogiska illustrationer. Det finns även en del annonser på slutet. För den som bara vill skaffa sig lite koll går det snabbt att skumma igenom boken. De flesta författare klarar sig fint på den kortfattade info om bokomslag som står i Författarboken, men finessen med Bokomslag är illustrationerna. De lyfter verkligen boken, som överhuvudtaget är väldigt snyggt formgiven.

Den gamla klyschan en bild säger mer än tusen ord kan översättas till en illustration övertygar mer än tusen ord. Det är en sak att läsa att man ska undvika standardtypsnitt på framsidan av en bok, det är information som lätt glider undan. Det är en helt annan grej att se vilken skillnad som olika typsnitt kan ge. Hur bara typsnittet kan förmedla genre.

Jag har bara snabbt bläddrat igenom Bokomslag på biblioteket. Av denna snabbtitt är min bedömning att boken passar allra bäst för att göra författare till bättre beställare av bokomslag. Boken förvandlar inte läsaren till proffs. Men boken är utmärkt att hålla i handen för alla som vill ge sig på att göra ett hyfsat bokomslag. Kanske har man ett mindre sido-projekt, som en novell som ska ut som e-bok. Eller så vill man göra några egna utkast innan man kontaktar en formgivare. Eller bara gillar att pula själv, eller kunna mer. Då är boken klockren. Sedan är jag övertygad om att man sparar tid och pengar genom att skaffa sig kunskap och därmed bli en bättre beställare.

Boken Bokomslag finns på Adlibris och Bokus.

Tillägg: Anders Nyman har också skrivit Snabbguide till bokutgivning. Här kan du läsa vad jag tycker om den.

Publicerad iTips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.