Meny Stäng

Elin Holmerin säljer bäst på spelkonvent

Elin Holmerin berättar i Förverkliga din bokdröm att hon vågade satsa smalt och starta Undrentide förlag och ge ut andra författares böcker. Hur har det gått? 

Har du gett ut fler böcker?

elin_holmerin_halvbildSedan förlaget startade 2011 har jag gett ut tio titlar. Under 2013 kom det ut fyra titlar, vilket är det mesta vi har gett ut på ett år hittills. 2014 blir det lite lugnare med tre titlar. Jag märkte att det blev lite för stressigt med många titlar på en gång (tre av titlarna 2013 gavs ut under hösten) eftersom jag fortfarande arbetar heltid som lärare. Jag har inte råd att enbart satsa på förlaget ännu, så lärarjobbet behåller jag tills vidare.

Hur säljer du böckerna?

Jag åker runt på mässor och konvent. Fördelen med att enbart ge ut fantasy, skräck och udda litteratur är att fansen ofta är rätt tajta, dvs de bildar föreningar, grupper på facebook osv där det diskuteras spel, böcker och annat nördskap. Då jag är med på spelkonvent säljer jag oftast bäst. Kanske mycket för att det inte finns så mycket konkurrens. Jag brukar vara den enda eller en av de få som säljer böcker. Sedan har böcker också sålt bra till biblioteken och via författarna själva.

Vad är ditt bästa tips till den som vill ha sin bok utgiven?

Var noggrann. På gränsen till manisk. Ta hjälp av alla du känner, men gärna några goda läsare som också är duktiga på att ge kritik. Det brukar ta ett tag innan man hittar dessa, men de finns. Läs, skriv, skriv om, skriv om och skriv om igen. Jag tycker man ska strunta i trender, men det finns säkert tusen redaktörer som tycker tvärtom – dvs skriv det du tror att läsaren vill ha. Jag tycker man ska skriva det man själv vill läsa, oavsett om det är ”inne” eller inte. Älska att berätta. En annan sak som inte så ofta tas upp: skrivregler. Lär dig dem för böveln.

Vad bör den som funderar på att ta sig an andra författares böcker tänka på?

Det är svårt att ta hand om andras barn. Det gäller även böcker. Samtidigt som det är förlaget som tar den ekonomiska risken och har rätt att ställa krav, så kan man inte köra över författaren. Boken är deras barn och man måste visa respekt. Tough love, skulle jag säga. Ge konstruktiv kritik som har substans. Dessutom så måste du kunna ställa krav på författarens insats som litet förlag. De måste vara en del av marknadsföringen, annars blir det väldigt svårt att sälja boken. Var mycket tydlig – övertydlig – när det gäller vilka skyldigheter förlaget har och vilka skyldigheter författaren har. Om du märker att samarbetet kommer att bli svårt – ta dig inte an boken. Det är inte värt det.

Är det lättare att sälja sina egna eller andras böcker?

Lite både och. När jag står på mässor och konvent är det lättare att prata om mina egna böcker, men jag säljer ändå ungefär lika av alla titlar. Folk är intresserade av olika saker helt enkelt, och märker jag att de tittar extra på en bok så pratar jag om den. Att kontakta media går lättare som författare. Media verkar inte vara så värt intresserade av när förlag kontaktar dem, men både jag och författarna har haft stora framgångar vid en personlig kontakt. I övrigt beror försäljningen mycket på recensioner, så det går nog inte riktigt att svara på frågan.

Hur ser du på framtiden?

Jag kommer att fortsätta kämpa med mitt förlag, i ungefär samma takt med 3-4 titlar per år. Jag har aldrig haft en dröm att enbart ha förlag eller att ha något stort företag. Jag gillar det lilla och personliga. Ju fler författare som ansluter sig, desto större blir ju förlaget ändå. Några titlar kanske försvinner, vem vet? Ibland tänker jag att jag är lite för oorganiserad och spontan för att ha ett företag. Jag gillar inte att göra långsiktiga planer eller utvärdera så värt mycket. Men jag känner att jag har lyckats nå de suddiga mål jag ändå hade. Förlaget lever och går runt. Det är mycket värt.

Tack Elin för denna intressanta inblick i Undrentides värld. Lycka till med förlaget!

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.