Meny Stäng

Facebook käkade just upp höstens bloggserie

Under sommaren har det varit stiltje här eftersom jag fokuserat på mina två nya böcker. Men jag har inte helt glömt bort den här sidan. Faktiskt har jag lagt en hel del tid på att skriva på en bloggserie i tio delar. Ungefär hälften av delarna hade fått ett första utkast och jag hade planerat rubriker och innehåll till övriga.

Poff, hela dokumentet borta

Jag arbetade med dokumentet i en hemlig Facebookgrupp med två deltagare. Min kollega kom med värdefull feedback i kommentarerna, men hon skrev inte i själva dokumentet.

Det mesta av texten skrev jag i somras men jag var inne i morse och la till lite text om samarbete eftersom jag fick inspiration av en bok om marknadsföring som jag håller på och läser (det är en av de böcker jag hittade på en rea som David Gaughran just satt ihop).

En stund senare fick jag en avisering att mitt dokument dolts för att det strider mot Facebooks community-regler. Det hade klassats som spam eller hatiskt innehåll eller vad det nu var som var fel. Enligt det initiala meddelandet skulle det vara dolt för alla utom för mig (vilket hade varit helt ok). Men jag kan ej öppna upp det för att kopiera den långa texten och flytta.

Använd inte Facebook utan back-up

Jag har såklart skickat in till Facebook att detta ärende får de lov att granska och skrivit en lång upprörd harang. Vilket betyder att de kanske återställer texten inom 30 dagar, eller kanske raderar den permanent. Det finns ju ingen att kontakta.

Eftersom det var ett tag sedan jag skrev det mesta av texten kan jag inte återskapa den direkt ur huvudet utan måste i så fall börja om. Vilket jag ärligt talat just nu inte orkar för jag har så mycket annat att göra.

Så här i efterhand inser jag att jag borde kopierat texten och haft den på min egen dator eller i någon molntjänst som jag har kontroll över.

Samarbete är bra men använd rätt verktyg

Samarbete är något jag ofta predikar men använd verktyg som är säkrare. Google docs, Slack, Microsoft Teams, Trello, grupper på LinkedIn… Listan på alternativ är lång och blir bara längre. En del har gratisversioner. Orsaken till att jag tidigare har favoriserat att använda Facebook är mest att eftersom jag ofta är inloggade är det enkelt att få aviseringarna.

Men det spelar liksom ingen roll om det är smidigt att få aviseringar, om allt arbete plötsligt är borta.

Ta en back-up av din Facebook-profil

Mitt exempel visar hur sårbara vi som användare är. Detta var bara ett dokument som jag visserligen hade lagt en del arbete på, men det var inte ett helt konto och åratal av arbete. En av mina Facebook-bekanta fick sitt konto hackat och sedan raderat av Facebook. Han tvingades därför starta om med nytt konto och börja bjuda in alla vänner på nytt.

Värre var att alla sidor han administrerat också hade plockats bort. Det vill säga, alla följare var borta. Han tipsade om att göra back-up av Facebook och Instagram. Det går att göra under inställningar.

Om man gör en back-up ibland kan man i alla fall återställa sin profil. Det kan vara mycket värt om man som jag verkligen gillar ”den här dagen” för att se vad man gjort under de senaste tio åren.

Egna kanaler är guld värda

Denna incident påminner mig om att det rent generellt är bra att ha dubbla upplagor av allting. I våras hade jag bekymmer med att alla mina webbsidor släcktes när webbhotellet hade problem. Då var det guld värt att ha Facebook och andra sociala medier att ta till för att informera om att det inte var jag som hade gått under jorden.

Men man kan inte bygga hela sin författarplattform på Facebook eller andra sociala medier utan man behöver egna kanaler. Ju stabilare ju bättre. Jag börjar tänka att handskrivna adresser till läsare i en fysisk bok av papper kanske inte är så himla dumt. Kanske även ska börja skriva böcker för hand.

Digitala verktyg har sina fördelar men det finns mycket att säga om böcker tryckta på papper. Bilden är tagen utanför en bokhandel i Ljusdal.
Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.