Meny Stäng

3 tips när du beställer böcker från tryckeri

Det här tipset kan spara dig rejält med ryggvärk och pengar. Det är visserligen bara aktuellt för mikroförläggare som beställer en större upplaga med tryckta böcker. Men för er kan det vara guld värt.

En del av de titlar jag medverkar i är tryckta i en större upplaga, andra i småupplagor eller utgivna som print on demand.

När är en tryckt upplaga rätt?

För att backa en smula så ska jag repetera när en tryckt upplaga är en bra idé.

  • Om du skapar en bok med bilder och vill ha hög kvalitet på trycket. Då är offset-tryck rätt och då behöver du planera för en upplaga på 500 och uppåt, helst över 1000 exemplar.
  • Du trycker pocketböcker och har kanaler för att nå ut med dessa. Pocket är ett stordrift-format och behöver tryckas i stora upplagor för att löna sig. I storleksordning 10 000 böcker.
  • Du kommer åka runt på mässor eller föreläsningsturné och vet med dig att du kan sälja tusentals böcker den vägen, därmed är det bra att ta hem ett par hundra böcker direkt. Kanske fler, beroende på hur mycket plats du har hemma.
  • Du vill ha hem ett par hundra böcker för att ha som recensionsexemplar och liknande, men det är ej ditt huvudformat.
  • Du planerar att sköta all distribution själv av de tryckta böckerna, även de som ska till nätbokhandeln.

För andra författare kan andra format, som ljud och e-bok vara viktigare. Eller att lägga upp boken som print on demand då den trycks först när den beställs. Styckpriset per bok blir betydligt högre men du har ingen investeringskostnad och du slipper trassla med lager och distribution.

1) skicka delar av upplagan till en distributör

Om du driver ditt mikroförlag för att leva på ditt skrivande är det ofta en bra idé att anlita en distributör. Det beror lite på hur mycket plats du har hemma för att lagra böcker och hur road du är av att packa böcker, men för många författare lönar det sig att anlita en distributör. Det kostar en slant men du slipper massa jobb med fakturering. Dessutom brukar distributör uppskattas av bokhandeln. Nätbokhandeln sänker sitt påslag då deras kostnader för frakt av boken sjunker (Bokus sänkte priset på Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm från 377 till 347 när uppgift om distributör ändrades i Bokinfo). Boklådor blir mer intresserade av att ta in boken i sitt sortiment då de kan beställa den samtidigt som de beställer andra titlar.

För närvarande finns det Förlagssystem och Stjärndistribution att välja på. Publit aviserade i höstas att de skulle börja samarbeta med Speed Logistics (tidigare Bonniersägda Samdistribution) men det går segt.

Om du anlitar en distributör så be tryckeriet skicka delar av upplagan hem till dig och delar till distributören. Det sparar dig mycket pengar för tryckeriet har mycket bättre fraktavtal än vad du kan få själv. På en del tryckerier har jag fått två leveransadresser gratis, på något har jag betalat 120 kronor extra. För 120 kronor kan jag knappt skicka två böcker någonstans så det är riktigt billigt. På detta tema vill du gärna skicka hela leveransen till distributören i ett svep och hellre betala för att böckerna lagras hos dem.

En pall med 500 stora presentböcker väger ett halvt ton.

2) beställ rätt sorts lastbil

När du beställer leveransen hem till dig, nämn att du inte har någon gaffeltruck hemma. De lastbilar som kör till distributörer backar intill en lastkaj och så kommer en gaffeltruck farande och fixar urlastningen (ber om ursäkt om jag inte är helt korrekt i terminologin). Kommer en sådan lastbil hem till dig måste du klättra upp på flaket på en trappstege och bära ner varje kartong för sig.

Visserligen är styrketräning väldigt bra för hjärnan men det är roligare att välja sin träning. Det kan ju mycket väl spöregna den dag lastbilen anländer och då är det väldigt fiffigt att din väl inplastade pall forslas in i garaget intakt. Du vill inte behöva sprätta bort plasten och bära in varje kartong för sig.

Den här lastbilen har som ni ser en höj och sänk-bar del där bak vilket gör att hela pallen kan rullas av och in i garaget med en pall-lyft.

3) lassa in böckerna i bilen

Det är härligt att ha en massa böcker hemma men ännu bättre att få ut dem till läsare. Det finns flera sätt att göra det på. Ett rationellt sätt är att lassa in dem i bil och börja köra ut till återförsäljare.

Vill du veta hur jag jobbar för att flytta ut alla kartongerna? Då läser du Nå ut med din bok – marknadsföring för författare.

Edit 31 juli: När jag fick fakturan så dök det upp en kostnad på 1170 kr för extra leveransadress som inte fanns med när jag frågade så det blev inte riktigt så billigt som det var tänkt. En aning dyrare än de 120 kr som förra tryckeriet tog.

Publicerad iArbetsprocess "Förverkliga din bokdröm", Tips för publicering

Mer läsning

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.