Meny Stäng

#författarbokens förlag i konkurs

Hej alla läsare,

Idag fick jag besked från förlaget som står som utgivare av #författarboken att förlaget är på väg i konkurs. Några timmar senare var boken bortplockad från Bokus sortiment. #författarboken går därför ej att beställa längre, men kan fortfarande lånas på bibliotek och köpas begagnad.

#författarboken behövs mer än någonsin

För mig är det här ett tungt besked på flera sätt. Boken har hjälpt många författare och fått så bra recensioner (exempel i bilden nedan) att jag tycker att det är tråkigt att boken inte kommer att vara tillgänglig på samma sätt i fortsättningen. Bokbranschen är inne i en svajig period och det bästa vapnet för en författare är att beväpna sig med kunskap.
forfattarboken-25-oktober-kronbladethanna

Ekonomiskt bakslag för mig

Sedan innebär konkursen ett ekonomiskt bakslag för min del då jag ännu inte fått min del av intäkterna för bokförsäljning av boken 2015-2016. Boken är utgiven i ett hybridupplägg som betyder att jag respektive förlagets ägare bekostade olika delar av utgivningen och sedan skulle vi dela intäkterna 70-30 med 70% till mig. Det besked jag fått är att mina innestående pengar är borta.

Edit: 20 november 2016

Förtydligande: jag läste meddelandet från förlaget lite för snabbt. Förlaget är inte försatt i konkurs (ännu), det är en åtgärd som övervägs. De finansiella frågorna är därmed heller inte avgjorda. Jag återkommer i senare inlägg om mina lärdomar och tips till andra samt om/när #författarboken blir tillgänglig för köp.

Edit januari 2017: De detaljer som är kända två månader senare redovisade här.

Publicerad iNyheter

Mer läsning

2 kommentarer

 1. Bielke von Sydow

  mkt tråkigt att läsa, att litet förlag kursar.
  trist för dig och trist för nina, trist för alla.
  ytterligare en fördel med att vara indie-author, kristina, detta hade aldrig hänt då. vi hade sas hunnit casha hem våra utlägg innan….
  hur som är författarboken alltjämt att räkna med, jag tipsar om den på varje skrivkurs jag håller.

  uppiggande hälsning maria bielke von sydow

  • Kristina Svensson

   Tack Maria för att du tipsat om boken! Du har helt rätt, det finns klara fördelar med att ge ut i egen regi… Sedan finns det fördelar med att vara en del av ett sammanhang, som bättre distributionsavtal, mässmonter på Bokmässan och kollegor att samarbeta med. Hur som helst känns det rätt deppigt idag. Precis innan julhandeln också.

   Ska modifiera en detalj, jag fick en rad från Nina att hon inte satt företaget i konkurs ännu, vilket jag fattade som från första meddelandet. Hon har däremot fått rådet att göra det. Det var något med uppsägning av avtalet med Stjärndistribution. Ska läsa det och förlagets årsredovisning när jag sovit ut.

   Trevlig helg!

   Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.