Meny Stäng

Idag försökte jag byta namn

Jag har sagt det förut, innan du debuterar så tänk igenom namnfrågan ordentligt. Vilket författarnamn ska du använda? Skriver du i olika genre kan det dessutom vara vettigt att använda olika namn. Jag skriver i två olika genre och använder samma namn vilket har en del nackdelar.

Bokhandeln säljer mer genom rätt tips

Bakgrunden till hela det här inlägget är att jag håller på och förbereder publiceringen av en ny bok. Det är då man extra lätt fastnar på saker som kanske inte är helt ovidkommande men ändå inte är ett dugg prioriterade att ta tag i. En sådan sak var att jag hakade upp mig på hur nätbokhandeln missar möjligheter att sälja mina böcker. Detta är något som irriterat mig av och till genom åren men det har fått extra aktualitet med Amazons intåg.

Det som är Amazons specialitet är riktigt vassa algoritmer. Amazon är intresserade av att kränga varor och det gör butiken genom att presentera exakt det som den presumtiva köparen kan tänkas vara intresserad av. Ingen tvångsmatning av någon topplista här inte utan allting är individuellt avpassat.

3 reseguider till Frankrike av samma författare

Då tar vi en titt på den här skärmdumpen från Bokus. På detta uppslag har vi de böcker som Bokus försöker att sälja till den som tittar på denna vy.

Rivieran inom räckhåll som jag skrivit med Maria Unde Westerberg är en reseguide för alla som vill åka tåg till franska Rivieran eller använda tåget för att resa runt på plats. Det är den tredje reseguiden till södra Frankrike som jag skrivit.

Du kanske gillar

I högerspalten har vi en lista med liknande böcker. Där finns flera titlar om att resa med tåg. Bok nummer två är Mitt Provence som jag skrivit. Det känns som en vettig matchning. Den som vill åka tåg till Rivieran kanske också vill ha en guidebok till Provence. Att den är med där kanske kan generera ett spontant klick ibland och att någon lägger ner en extra bok i varukorgen. Mitt Nice kunde också legat där, men den finns numera bara som pdf-bok.

Passar bra ihop

Under infotexten kan vi läsa att de som köper Rivieran inom räckhåll ofta handlar Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm, det vill säga en annan bok i resegenren som jag skrivit. Toppen!

Fler böcker av författarna

Sedan går vi till rubriken fler böcker av samma författare där Bokus kostar på större storlek på bokomslagen och köpknappar för nu har de tänkt sig att sälja lite extra böcker. Och här har de satt fyra stycken författarhandböcker som lämplig reselektyr på resan.

Det är förvisso möjligt att de som vill resa med tåg till Frankrike också är författare, det vill säga att det finns en överlappning i målgrupp. Men jag är övertygad om att sannolikheten hade varit större för klick på köpknapparna om det hade varit mina böcker i resegenren som legat där. Dessutom är de bokomslagen mer påkostade och hade gett ett bättre totalintryck.

Frågade Bokinfo om jag kunde byta namn

För att tvinga bokhandeln att välja ”rätt” böcker kontaktade jag Bokinfo och frågade om det gick att byta namn på de sju författarhandböcker som jag medverkar i för att tvinga bokhandeln att välja böcker som det är mer sannolikt genererar försäljning.

Personalen på Bokinfo var som vanligt väldigt hjälpsamma. Även om de egentligen vill att man har samma namn på bokomslaget som i databasen så sa de att de kan peta in en initial för att skilja mig från andra Kristina Svensson. Förutsatt att jag ändrade på samtliga titlar så att alla böcker jag skrivit har namnet skrivet på samma sätt.

Och då var det ju ingen idé. Jag får bara vänta på Amazon.

Publicerad iTips

Mer läsning

2 kommentarer

  1. Marianne Bokblad

    Vilken tur för mig som inte hittat någon i hela världen med samma namn som jag. Dessutom brukar jag få ett gapflabb till svar när jag presenterar mig på skrivkurser – och eftersom jag mest skriver sångtexter, brukar jag få förslaget att kalla mig Notblad i stället för Bokblad.
    Det är inte påhittat – jag hittade en kille för många år sedan med det släktnamnet som sen blev mitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.