Meny Stäng

Adlibris ultimatum, Feedburner pensioneras och stipendium (hurra)

Solen skiner på fullkomligt ljuvlig försommargrönska och jag har manusdeadline på torsdag. Därför är det helt nödvändigt att ta tag i min författarwebbsajt just idag. Författarwebbsajt är något jag skrivit en hel bloggserie med tips om medan min egen har varit ganska eftersatt. Den såg förvisso snygg och prydlig ut men det syntes inte direkt att jag skriver böcker. Det beror på att en hel del av upplägget hängde med från min tid som kommunikationskonsult, när böckerna var ett sidoprojekt.

Nu har jag försökt lyfta fram böckerna mer. Förhoppningsvis blev också sidans upplägg mer logisk för alla som ser den på mobilen. Samtidigt blev den fulare på datorskärm men det är väl bara jag som ser det. Vad tycker du om det nya utseendet?

Feedburners e-postdel pensioneras

När jag höll på och fixade med webbsajt kom jag ihåg att jag fick ett mejl om att Feedburners e-postdel är på väg att pensioneras. Detta är relevant för att en del av er får denna text levererad till er inkorg via Feedburner. Om du prenumererat de senaste åren och får ditt mejl på morgonen är du inte berörd av detta men om du varit med från bloggens början och får inlägget på kvällen så kommer mejlen upphöra i juli (jag ska dock försöka att flytta alla adresser, typ ett bra projekt när nästa deadline närmar sig).

Om du inte har en aning om vad jag pratar om kan jag berätta att Feedburner är en RSS-hanteringstjänst. Den har levt ett liv på undantag sedan Google köpte den 2007. Nu ska de ”flytta den till en stabilare plattform” och samtidigt ta bort möjligheten att låta människor prenumerera på blogginlägg via e-post. Vilket så vitt jag vet är det enda folk använt tjänsten till. Senast häromdagen var jag på väg att klicka prenumerera på en vinblogg. Sedan såg jag att prenumerationen gick via Feedburner och då var det ju ingen idé. Använder du Feedburner så är det hög tid att byta. Du kan läsa hur jag gjorde här.

Ljuvlig försommarkväll vid Norrtäljeån.

Jag fick ett av Författarfondens extra stipendier!

Över till något roligare. Nu kan jag kryssa i en till milstolpe i min författarkarriär, jag har fått mitt första stipendium från Författarfonden. Normala år delar de ut en begränsad skörd med arbetsstipendier med pengar från delar av biblioteksersättningen. I år fick de för andra gången ett rejält tillskott med pengar på grund av pandemin. Därmed kunde de dela ut 581 extra stipendier. Det är en rejäl ökning. Totalt blev det 808 stipendier av olika längd och storlek.

Det betyder att mer än hälften av de sökande fick ett positivt besked denna gång, vilket är mycket mer än det brukar vara. Många författare jublade i sociala medier men jag sänder också en tanke till alla som fick avslag. Jag vet hur det känns. Jag fick avslag från Kulturrådet för en ansökan om krisstöd därifrån. Stipendiet från Författarfonden är det första pandemi-relaterade stödet jag fått.

Pandemin antingen fest eller svält för författare

Stipendiet kommer väl till pass eftersom året varit som det varit. I det stora hela har jag haft ett toppenår – för att vara pandemi. Jag har skaffat biceps, fyllt en hårddisk med foton och skrivit 1,5 extra manus. Samt haft hur många digitala AW som helst. Men ekonomiskt har det inte varit fullt så lattjo.

En del av mina följare i sociala medier tror att författare är vinnare på pandemin eftersom fler människor konsumerat böcker. De har halvvägs rätt. Pandemin har varit antingen svält eller fest lite beroende på genre, format och hur böckerna säljs. För bästsäljare med långa serier i populära genre har pandemin varit ett lyft. För ljudboksdistributörer har det varit klang och jubel hela vägen. Men för de flesta har det varit betydligt bistrare tider. I Storbritannien visar en undersökning att 63% av författarna förlorat pengar. Om man hårddrar det kan man säga att de som tjänade bra har fått högre inkomster, medan de som hade det halvknackigt har sett intäkterna pulveriseras.

Tre reseguider
Mitt Nice, Rivieran inom räckhåll och Mitt Provence är tre snygga reseguider till södra Frankrike.

Dubbla skriv ditt liv-kurser i september

Något jag inte gjort på länge är att föreläsa live. Digitala föreläsningar i all ära, de är toppen. Men det är något särskilt att träffa folk i en vacker miljö. Därför ser jag fram emot att september. Då ska jag tillbringa två veckor på en ö i Stockholms skärgård som lärare. Det blir dubbla Skriv ditt liv-kurser. Efter att DN publicerade detta erbjudande så rasslade det in så många anmälningar att vi fick dubblera kursen och ha två tillfällen. Det ska bli jättekul.

Adlibris ultimatum till småförlag

En gång i tiden var nätbokhandeln småförlagens bästa vän. Även om våra böcker inte fanns någon annanstans så gick de alltid att beställa i nätbokhandeln. Så ser det inte längre ut. Det är bara Bokus (ta i trä) som har fullt sortiment. Amazon och Adlibris har bara ett urval. De utnyttjar sin ställning till att ställa tuffa krav som alla småförlag inte kan eller vill ställa upp på.

För ett år sedan så sa Adlibris upp alla kommissionsavtal, nu tar de nästa steg och kräver att förlaget anlitar en extern distributör, annars stryks titlarna ur katalogen. Jag skulle kunna skriva mycket om detta men just nu säger jag bara att här finns mer information om distribution. Jag brukar uppmana mina läsare att beställa hos Bokus (eller köpa boken lokalt om det går). Gör gärna samma sak du också.

Ställ dina frågor om bokutgivning till mig 26 oktober

Till sist så ska jag nämna att 26 oktober 2021 är det möjligt att ställa frågor till mig om bokutgivning. Då håller jag föredrag i Vuxenskolans regi. Läst mer och anmäl dig här.

Och så vill jag dela med mig av inspiration. Läs gärna Hanna Höglunds reflektioner på Debutantbloggen om magiskt ljus, kärlek och hårt arbete.

Nu är det väl ändå dags att jag lämnar datorn och ger mig av ut och upplever den ljuvliga försommaren? (Som tydligen har övergått i regn medan jag skrev detta).

Publicerad iNyheter

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.