Först och främst: du måste ingenting! Ger du ut din bok själv är boken helt din och du gör precis som du vill. Trycker du en fotobok med dina bästa bilder av din hund finns ingen anledning att förse den med ISBN. Men har du ambitionen att sälja din bok gör du dig en otjänst om du hoppar över ISBN.
ISBN är bokens personnummer
ISBN står för International Standard Book Number och är ett 13‑siffrigt identifikationsnummer för böcker. Det är bokens personnummer. Bara en enda bok i hela världen kan ha ett visst nummer.
Det är frivilligt att ha ISBN och det ger inget upphovsrättsligt eller annat juridiskt skydd, men om du vill sälja boken via svenska bokhandlare måste den ha ISBN, eftersom det är via ISBN som den blir sökbar för bibliotek och i nätbokhandeln.
ISBN är lätt att skaffa och gratis
ISBN beställs från en webbtjänst som heter ISBN Sverige (tidigare ISBN-Centralen). Det är en avdelning inom Kungliga biblioteket. Du kan beställa ett eller flera ISBN på samma gång. De är snabba på att dela ut dem och denna service kostar inget. Därmed finns det ingen anledning att ge ut en bok utan ISBN i Sverige.
Varje format behöver eget ISBN
Olika typer av produkter ska ha olika ISBN för att kunna skilja dem åt. Det betyder att ett verk som ges ut som inbunden bok, e-bok, ljudbok och pocket behöver fyra ISBN.
Om du trycker en ny upplaga av samma bok behöver du inte byta ISBN, men om du gjort förändringar eller omarbetat innehållet räknas det som en ny bok och då behöver du ha ett nytt nummer. Samma sak gäller om boken byter förlag.
Det här med hur stora ändringar som krävs för att det ska räknas som ny upplaga är lite flytande. Har du boken uppladdad hos Publit kan du inte rätta ett bortsprunget kommatecken utan att byta ISBN men det är normalt inte nödvändigt. Det kan vara värt att prata med KB för att höra vad de tycker. Jag använde olika ISBN när jag tryckte flera mindre provupplagor av #författarboken med olika färg på omslaget, och det var visst inte helt nödvändigt.
Hos Amazon är ISBN ej nödvändigt
Svenska ISBN är gratis och enkla att få tag i. Därmed finns det ingen anledning att ge ut en bok utan ISBN i Sverige. I Storbritannien och USA kostar ISBN pengar. Ger du ut via Amazon behöver du inget ISBN för Amazon har sitt eget identifikationssystem. Därför är det många som ger ut böcker via Amazon som hoppar över ISBN.
Detta gör för övrigt att all internationell försäljningsstatistik som bygger på ISBN haltar då den statistiken inte räknar med stora delar av försäljningen via Amazon.
FAQ – en serie med blogginlägg där jag svarar på vanliga frågor ur min inkorg eller sådana jag ser om och om igen i olika författarforum. Vill du ha mer info om hur man ger ut böcker själv, kika in handböckerna som marknadsför på sidan.
Pingback: Kravlista för tryck och distribution av bok