Meny Stäng

Med Kim M Kimselius på litteraturfestivalen Bok & Hav

Hur ser livet som heltidsförfattare ut ”bakom kulisserna” under en litteraturfestival? Ett sätt att ta reda på det är att ta rygg på en författare i några dagar och dokumentera möten med fans, intervjuer i media och olika framträdanden. Samt det som inte syns men också är en del av författarlivet: snabba måltider på udda tider, ackumulerad sömnbrist och längtan att sätta fingrarna på tangentbordet för att förverkliga några av de berättelser som alla möten inspirerar till.

Kim M Kimselius firar i år tjugoårsjubileum som författare och är nästan halvvägs till sitt mål att skriva 100 böcker under sitt liv. Hon var en av huvudpersonerna under den första upplagan av den internationella litteraturfestivalen Bok & Hav. Festivalen gick av stapeln i örlogsstaden Karlskrona helgen 12-14 maj 2017. Jag var på plats. Egentligen inte för att följa Kim M Kimselius utan för att träffa Kim, ta en gruppbild och signera böcker. Här är min berättelse.

Boksläpp på vår andra gemensamma bok

Detta är inget objektivt reportage för jag och Kim känner varandra. Hur vi träffades första gången är höjt i dunkel men Kim M Kimselius är en av de författare som Joanna Björkqvist intervjuade till Förverkliga din bokdröm 2012 och jag har intervjuat henne de år jag gjort uppföljningsintervjuer till boken.

Under Bokmässan i Göteborg 2014 åt jag spontant lunch med Kim och Lennart Guldbrandsson. Den lunchen blev startskottet till ett samarbete som började med gemensamma seminarier och till dags dato har resulterat i två utgivna böcker under vinjetten Tre hattar.

Planeringen av seminarier och böcker har vi skött helt digitalt. Vi har faktiskt bara träffats under Bok & Bibliotek. Varje gång har vi sagt att det vore trevligt att träffas under lite mer avslappnade former i andra omgivningar. Dessutom har jag aviserat att jag står över Bokmässan i år. Kim bjöd därför in oss till nya litteraturfestivalen Bok & Hav. Vi flyttade i samma veva utgivningen av 10 tips för att leva på din kreativitet från Bokmässan i september till Bok & Hav. (Alla som själva har gett ut böcker kan meditera lite över utmaningen att tidigarelägga en bokutgivning med sisådär fyra månader…).

Litteraturfestivalen Bok & Hav sätter Karlskrona på kartan

Fröet till Bok & Hav står Katarina Mazetti för. Idén fick hon under ett besök i franska Concarneau och deras bokfestival Livre et mer. Borde inte Karlskrona ha något liknande? Mazetti presenterade tanken för Stadsbudskåren i Karlskrona och den föll i god jord. Uppenbart finns det i Karlskrona engagerade människor som gillar att förverkliga idéer. Jag kan inte mer om bakgrunden till Bok & Hav än så, men förstår att ett gäng eldsjälar verkligen slitit häcken av sig för att få ihop ett gediget program med många internationella författare.

Besökarna har haft mycket att välja på i vackra omgivningar. Jag har bara varit på Marinmuseet men har förstått att det fanns mycket att välja på över hela staden. På Scandic var det litterära frukostar, det fanns en båtutflykt jag gärna följt med på och en soaré som tydligen var riktigt bra (för de som är mer kvällspigga än vad jag är).

De inbjudna författarna har förutom flera framträdanden var, haft ett eget program som bland annat involverade en visning av Wachtmeisters slottsbibliotek. Det hade jag verkligen velat vara med på. Just den delen fick jag dock nöja mig med att höra Kim berätta om.

Kim M Kimselius bor i ett blekingskt paradis

Kim brukar säga att hon bor i paradiset och nu när jag besökt henne är jag böjd att hålla med. Hon bor mitt ute i ingenstans, min GPS hittade inte ens dit. Hennes paradis ligger en bit utanför den lilla orten Eringsboda i Blekinge. I Eringsboda finns för övrigt Färgaregården som Kim håller på och sätta på kartan genom sina skrivkurser och de novellantologier som deltagarna gör.

Jag har genom åren hört Kim berätta om sitt hem och därför var det extra kul att se hur det ser ut. Hemmet består av två mindre hus som byggts ihop med en gång som fungerar som uterum för alla växter. Där gillar Kim att sitta och skriva – vilket jag förstår. Nu var hennes skrivbord upptaget av växter som plockats in för att skydda dem mot nattfrost.

Det ena huset är bostad medan det andra tillhör förlaget. I förlagshuset har Kim och hennes man Jan varsitt kontor och så finns det ett rum med Kims böcker. Det var maffigt. Det är en sak att läsa att en person gett ut över 40 böcker, det är en annan sak att se titlarna upplagda på ett bord. Det blir mer verkligt då.

Kims flock: Jan, Tudor och katterna

Något annat som var roligt var att få träffa Tudor i verkligheten. Jag har följt honom i sociala medier sedan han var en söt valp. Nu är han en bjässe på 55 kg. Jag är van vid hundar i 20-kilosklassen så jag tycker att han var jättelik. En synnerligen kelsjuk och snäll jätte. När jag skulle gå och lägga mig på kvällarna så satte han sig helt enkelt på mina fötter och blockerade effektivt hela dörröppningen. Han tyckte att jag skulle klappa om honom först. Något jag såklart gärna gjorde.

Under själva festivalen bodde Kim på hotell inne i Karlskrona medan jag och Lennart bodde i Eringsboda med Tudor och Kims man Jan. För att träffa Kim i rätt miljö åkte jag ner lite i förväg och kunde därför följa med henne på morgonpromenad med Tudor. Detta gjorde vi vid sjutiden efter att Kim suttit vid datorn och fixat det sista inför ett av sina framträdanden.

Ett ämne vi pratade om under skogspromenaden är prioriteringar: vilka uppdrag är värda att tacka ja till och vilka ska man tacka nej till? Det är inte så enkelt att det handlar om betalning per timme utan man måste också räkna in eventuella synergier samt hur mycket energi uppdraget kostar. Som författare har vi alltid fler idéer till böcker än det finns tid att skriva dem, och för att skriva bra böcker behöver vi vårda vår kreativitet. Då gäller det att vi bara tackar ja till sådana sidouppdrag som har bra ersättning i förhållande till energiåtgång. Det är inte alltid lätt att veta i förväg.

Ämnet prioriteringar har varit en stående punkt på agendan under det senaste året när vi arbetat med boken 10 tips för att leva på din kreativitet. Arbetet med boken har varit nyttig för mig, den har tvingat mig att tänka efter och göra vissa förändringar. Boken följer skrivtipset ”skriv inte om det du kan utan om det du vill kunna.”

Hektiskt schema för Kim

I inledningen aviserade jag att detta var tänkt att handla om Kims helg på Bok & Hav och jag har hittills pratat om rätt mycket annat. Det får kanske vara så för det speglar faktiskt helgen rätt bra. När Kim bjöd ner oss så hade hon ett framträdande under helgen inplanerat. Resten av tiden skulle vi umgås och planera kommande böcker.

Nu fick Kim ett fullspäckat schema inne i Karlskrona. Medan Kim flängde mellan olika framträdanden så satt jag och Lennart i godan ro ute i Eringsboda och arbetade med våra böcker tillsammans med Tudor och Kims man Jan. Vi (jag) hann även fotografera en del klockstaplar, kor och snygga träd.

Vi träffade dock Kim ibland under festivalen, tog en promenad runt Stumholmen eller provade en Karlskronaglass (den kan rekommenderas, särskilt chokladen).

Något som inte undgick oss var hur oerhört välkänd och populär Kim är i Blekinge. Var vi än gick så dök det upp personer som känner henne eller känner till henne. En del hade läst hennes böcker och ännu fler hade läst om henne i lokaltidningarna som flitigt skriver om henne.

Det var några nedslag från min helg i Blekinge. Jag skrev att mitt syfte var att träffa Kim, signera böcker och ta ett gruppfoto. Vi hann kanske inte prata så mycket men gruppfotot till nästa års bok från Tre hattar är fixat och hemma hos Kim står en kartong med 10 tips för att leva på din kreativitet som jag signerat till Bokmässan. Och Kim kommer jag att chatta med, antagligen redan ikväll.

Publicerad iEvent

Mer läsning

3 kommentarer

    • Kristina Svensson

      Å vad kul att höra. Jag började i någon ände att skriva och sedan blev det bara längre och längre och längre… Ändå fick jag inte med allt. Men det var en trevlig helg.

  1. Pingback: Hur har DU haft nytta av vår bok? | Förverkliga din bokdröm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.