Meny Stäng

Kristina Svensson ger ut på flera förlag

En av Förverkliga din bokdröms två författare berättade i mars 2014 hur hon tack vare boken blivit headhuntad som förlagschef för ett nystartat hybridförlag och sa att presentboken Strövtåg runt Antibes var på gång. Sedan dess har Kristina Svensson lämnat Lava och boken lyser med sin frånvaro. Däremot är två andra böcker på väg ut. Vad hände?

Ingen Antibesbok utan en Nicebok!?!

Kristina Svensson under invigningen Lava foto Jimmy Sjökvist klipptDet börjar bli lite pinsamt. Jag har pratat om Strövtåg runt Antibes så himla länge och arbetat med den ännu längre. Periodvis får jag ett mejl i veckan från människor som undrar om den är klar. Förseningen beror dels på att jag är perfektionist. Sedan har ett och annat kommit emellan, som Skanska och andra bokprojekt. På sin tid knuffade Förverkliga din bokdröm ner Antibes-boken i prioritering och nu senast ett par andra böcker.

Men den ska ut! I februari 2014 spikade jag innehållet och skickade texten till Agneta M Lind som gav mig både uppmuntran och en del arbete. Målet är att lansera boken lagom till julhandeln. I år. Inte 2025. Den som ser fram emot presentboken Strövtåg runt Antibes kan kanske trösta sig med reseguiden Mitt Nice så länge (rätt trevlig om jag får säga det själv :-)). Mitt Nice är en del av Karavans populära serie med personliga reseguider och släpps nu i april.

Hur fick du förlagskontrakt med Karavan?

Svensk bokhandel varen 2015 KaravanDet var mycket enkelt, de kontaktade mig och frågade om jag ville skriva boken åt dem. De hittade mig via min reseblogg och gillade sättet jag skriver på. (Ännu ett bra skäl till att blogga alltså).

Jag fick ett par av de andra böckerna förlaget gett ut, läste och gillade dem. Böckerna säljs på alla ställen där man förväntar sig att hitta reseguider. Jag tyckte också att det var positivt att boken ska ingå i en serie. Totalt sett var min koll av förlagets varumärke och utgivning positiv. Därför skrev jag ihop ett synopsis som de godkände. Efter lite förhandling skrev vi förlagskontakt. Jag fick välja när jag ville ha förskottet, vid kontraktsskrivning eller manusleverans.

Förutom att resultatet är en snygg bok har samarbetet med förlaget varit nyttigt ur andra perspektiv. I kombination med jobbet på Lava har det inneburit att jag fått förstahandserfarenhet från båda sidor av samarbetet förläggare-författare. Det var också en nyttig påminnelse om hur mycket jobb det är egenutgivare lägger ner. Allt detta har jag haft användning för i mitt andra vårsläpp #författarboken.

Förläggare + egenutgivare + förlagsförfattare = #författarboken

forfattarboken_slutgiltigÄnnu en författarhandbok – behövs det verkligen en till? Jag tyckte bevisligen det :-).

Förverkliga din bokdröm är en utmärkt inspiration för alla som behöver en puff för att ge ut sin debutbok. Styrkan är att 27 personers erfarenheter är samlade: någon berättar om sina tankar om format, en annan om pseudonym eller signeringar. (Varje gång en läsare förvånat uttrycker att de lärt sig mest av intervjuerna ler jag – vad tror ni att intervjuerna är där för – som utsmyckning???).

Sedan Förverkliga din bokdröm publicerades har jag lärt mig mer om bokutgivning. I #författarboken tar jag på mig experthatten och har smält samman många personers erfarenheter. Det betyder inte att jag propagerar för den enda rätta vägen, istället redovisar jag för- och nackdelar med olika utgivningsvägar för att ge dig som läsare bättre förutsättningar att fatta egna beslut.

Hur bygger man en författarplattform och vad ska man vara uppmärksam på innan man skriver på kontrakt med förlag eller hybridförlag så att man slipper bli lurad, är två frågor som besvaras i boken. Genom att väva in historiska exempel förklarar och avmystifierar jag bokbranschen. Precis som i Förverkliga din bokdröm ligger fokus på marknadsföring och försäljning, något som är relevant för alla författare oavsett hur de publicerar sin bok. De delarna är fördjupade jämfört med i Förverkliga din bokdröm. I denna aspekt är #författarboken en uppföljare till Förverkliga din bokdröm men du behöver inte ha läst ettan. Däremot är ettan fortfarande aktuell om du vill läsa om andra författares erfarenheter.

Tack för att du läste denna uppdatering, vill du hålla koll på mina kommande böcker, prenumerera gärna på mitt e-brev.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.