Meny Stäng

Eva Jarlsdotter sade upp sig för att skriva

När journalisten Eva Jarlsdotter sade upp sig från en hög position i näringslivet för att skriva klart en trilogi gick hon från att vara höginkomsttagare till noll kronor i inkomst. Historien om hur familjen radikalt sänkte sina kostnader med hjälp av den japanska metoden Lean blev oväntat hennes debutbok från frustration till flow med lean@home

Vem är Eva Jarlsdotter?

Eva Jarlsdotter foto Pamela Hanne– Jag är nog en konstig kombination av dagdrömmande idealist och ganska driven business person, ena stunden har jag vansinnig hybris för att i nästa planera för worst case scenarier. Från början är utbildad journalist och arbetade inom dagspress, nyhetsbyrå och frilans under många år innan jag började i näringslivet där jag hade olika globala roller inom kommunikation.

Jag kände hela tiden att den trilogi som jag skrivit på i hemlighet under de senaste tio åren hela tiden liksom knackade på och ville bli skriven. Jag hade hela tiden tänkt att en dag kommer jag att få tid att skriva klart den, men jag insåg att som trebarnsmor med många jobbresor och tyvärr övertid skulle den tiden inte komma. Då bestämde mig för att säga upp mig. Så jag gick från att vara höginkomsttagare till en tillvaro med noll kronor i fast inkomst. Men i det läget hade vi av ren överlevnadsinstinkt börjat införa den japanska metoden lean hemma och vi såg vilken förändringskraft den hade, vi halverade våra utgifter på nio månader. Det skapade utrymme för mig att äntligen få skriva.

Vad handlar din bok om?

– Den handlar om hur man kan använda sig av den japanska metoden lean för att få vardagen att flyta bättre och till och med skapa förutsättningar för att då och då uppnå känslan av flow. Den handlar om hur man kan reducera alla typer av slöseri – från tid, pengar till miljön. Man kan säga att lean är både en filosofi och förhållningssätt som hjälper familjer att få en vardag som är mer harmonisk och hållbar där alla bidrar på sina villkor.

Vad blev effekten av att du läste Förverkliga din bokdröm?

bkpam2111597_e92982ddca2f4cd68cb24ed8d283f06a– Innan jag läste boken förstod jag inte att det var så svårt och komplext att ge ut sin egen bok. Jag var angelägen om snabbt komma ut med min bok eftersom min worst case analys var att om jag hade fått iden att skriva en bok om lean@home så bubblade det säkert någon annanstans också, och jag ville vara först med konceptet. Med förlagens långa ledtider skulle det ta för lång tid så jag funderade allvarligt på att bli egenutgivare, jag gillar den trenden. Men när jag läste Förverkliga din bokdröm insåg jag hur mycket kraft det skulle ta av mig att ge ut den själv. Jag befarade att jag inte skulle ha tillräckligt med energi för att ägna mig åt att nå ut med boken. Därför valde jag ett hybridförlag där jag satsade eget kapital men får en större del av vinsten.

Din bok har synts på bla Granit – hur hamnade den där?

– Jag och grundaren till Granit, underbara serieentreprenören Susanne Liljenberg, höll en serie föredrag tillsammans på Granit och i samband med det köpte Granit in böcker. Det var jag som kontaktade Granit för jag märkte att många tidningar, när de skrev om min bok, tipsade om allt från förvaringsprodukter till kalendrar från Granit.

Vad är det mest oväntade som har skett tack vare boken?

– Flera oväntade saker! Jag får feedback nästan varje dag av läsare – det är fantastiskt. Men jag har också fått ett forska och väx stöd av innovationsmyndigheten Vinnova för att ta fram ett antal produkter för att bidra till att införa lean hemma. Så nu har jag blivit produktutvecklare av en lean@home app och en planeringstavla för familjen (kunde ni inte ha skrivit en bok om att förverkliga produkter också – känner att jag trillat i några fallgropar redan hehe) Det andra lite negativa är att trilogin fortfarande inte är klar. Men en dag…

Tack Eva för dessa inspirerande tips för att hitta annorlunda försäljningskanaler och höra hur Förverkliga din bokdröm påverkade din bokutgivning. Hoppas att din trilogi snart blir klar! 

Följ gärna Eva Jarlsdotter.

Foto: Pamela Hanne

PS! Läs gärna vad jag bloggat om boken.

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.