Meny Stäng

Myt: en boks livslängd är några ynka månader

I ett författarforum spreds för en tid sedan uppgiften att livslängden på en bok bara är några ynka månader. Den som spred detta var genuint ledsen över att en bok får kortare tid på hyllan än mjölk.

Den goda nyheten är att detta är en myt, så det finns ingen anledning att vara ledsen. Den mindre bra nyheten är att det kan allvarligt skada författares ekonomi om någon tror på den. Därför vill jag å det bestämdaste avråda från att den upprepas och sprids.

En boks livscykel i traditionell bokhandel

Det finns ett uns av sanning i myten. I den traditionella delen av bokbranschen får ett urval av nya titlar ett kort fönster av uppmärksamhet i den fysiska bokhandeln. Det mesta av lanseringsarbetet sker månaderna före boksläppet för att bygga upp en efterfrågan. Sedan släpps titeln ut och får testa sina vingar på hyllor och bord i den fysiska bokhandeln. Om vingarna inte bär returneras titeln. Det här fönstret har i takt med att antal titlar som ges ut ökat blivit kortare och kortare. Det kan handla om några veckor.

5 skäl till att kort livslängd placeras i myt-skåpet

Av förra stycket att döma låter det ju helt korrekt att vara ledsen över att en boks livslängd är så kort. Jag har själv bloggat om den korta livscykeln. Min text skrev jag dock för sex år sedan och det har hänt mycket sedan dess. Här kommer några skäl till varför jag idag placerar kort livslängd i myt-skåpet.

  1. Ljudboksboomen. Ljud är för närvarande förstaformat för många genrer. Det betyder att för vissa författare är det bara de titlar som går bra hos Storytel som överhuvudtaget ges ut i pappersformat.
  2. Största återförsäljaren av pappersböcker är nätbokhandeln. De har i princip samtliga titlar till salu så länge titlarna är beställningsbara. Vilket fler och fler titlar är under allt längre tid. Förr var det bara egenutgivare som såg till att ha alla sina titlar till försäljning men numera hakar många förlag på och har sina författares backlist tillgänglig via print on demand.
  3. Den korta livscykeln gäller enbart de böcker som går den traditionella vägen in i bokhandeln via centrala inköp. Det är bara ett urval av nya titlar som väljs ut. Därför har den korta livscykeln aldrig gällt mer än en del av de nya titlarna.
  4. Det finns fler vägar in i den fysiska bokhandeln än via de centrala inköpen. En är exempelvis att titeln säljer bra i nätbokhandeln. En annan att titeln har en stark lokal förankring.
  5. Det finns en stor bredd på åldern på böcker även i fysisk bokhandel. Senast jag gick in på Akademibokhandeln hittade jag min egen Mitt Nice på hyllan. Den gavs ut 2015 och senaste tryckning gjordes 2016.

Myten kan vara farlig

Orsaken till att jag reagerar så starkt på den här myten är att den kan vara skadlig. Eller snarare, jag har sett att den orsakat skada.

Många författare lever kvar i föreställningen att de skapar fysiska objekt. I själva verket skapar de en immateriell tillgång. Med nuvarande upphovsrätt så kan denna tillgång potentiellt generera intäkter till författaren under författarens hela livstid plus sjuttio år. Därefter är det fritt fram för vem som helst att exploatera tillgången.

För att denna immateriell tillgång ska generera intäkter behöver den förmedlas till konsumenter. För detta ändamål behöver författaren avstå en del av intäkten till olika mellanhänder (som förlag, agenter, distributörer, återförsäljare med flera). När vi pratar om långa tidsrymder är det väsentligt att författaren avstår så liten del av kakan som möjligt (i varje fall om författaren vill leva på sina verk, de som bara skriver för skoj skull kan utan problem gödsla alla mellanhänder).

Författare som tror att om deras bok inte blev en bästsäljare under sina första veckor i bokhandelns hyllor så är den körd, riskerar att skriva under usla avtal där de slumpar bort sina potentiella guldägg.

Det är bättre att behandla sina äldre verk som potentiella guldgruvor och prissätta dem därefter. Inte gentemot läsarna, men gentemot olika mellanhänder.

Hjälp era kollegor förstå

Till sist. Du som läser detta. Träffar du på författaraspiranter som famlar i mörkret, styr dem mot Författarboken och/eller Nå ut med din bok. Det är fullständigt onödigt att lägga tid på att vara ledsen över saker som inte stämmer längre. Det är tillräckligt tufft att skriva böcker ändå utan att lägga extra sten på bördan. Båda titlarna finns i pappersformat på de flesta bibliotek. Tack på förhand!

Om någon undrar över varifrån bilderna kommer så är de (förutom böckerna) från The Winery hotell vid Järva krog i Stockholm. Det är ett av de stencoola hotell jag bott på de senaste veckorna med anledning av olika kommunikationsuppdrag inom medicinteknik. Hotellet har en egen stil. Allt är inte fantastiskt men det är kul med ställen som sticker ut på ett bra sätt.

Publicerad iFAQ

Mer läsning

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.