I veckan trillade det ner en bomb i Förlagssverige: Bokmässan förbjuder Bag in Box! Vid en närmare titt på nyheten visar det sig att Svenska Mässan skickat ut ett pressmeddelande. Det handlar om att de skärper efterlevnaden av regelverket runt förtäringen av alkohol under samtliga mässor de ordnar.
De traditionella torsdagsminglen påverkas
Hur lång traditionen är vet jag inte, men alla år jag varit på Bok & Bibliotek har det varit tradition att på torsdagskvällen vidtar det stora nätverkandet. När de vanliga besökarna lämnat mässan har plastglas och ljumna bag in box plockats fram i montrarna på mässgolvet. Chipspåsar har dukats fram och författare, förläggare och annat branschfolk har börjat mingla runt.
För min del har detta på senare år varit den stora behållningen av mässan. Det är här jag sprungit runt och hejat på så många kollegor som möjligt. Bilden nedan är från Författarförbundets mingel för några år sedan. Det brukar vara ett av de större monterminglen.
Det är några år sedan jag senast var involverad i att anordna något mingel så jag kommer inte exakt ihåg arbetsgången. Men jag har för mig att man skulle anmäla minglet till Bokmässan i förväg. Ett kortare mingel ingick i monteravgiften, men ville man hålla på längre var man tvungen att betala för den extra tiden.
Egen alkohol är ej tillåten på Bokmässan 2018
Förändringen framöver är att det inte är tillåtet för utställarna att ta med eget vin till montern. Istället måste man anlita mässans catering. Jag har inte kollat prislistan för detta (det är högre prioritet att se på OS) men jag gissar att det är i paritet med priserna i Almedalen. Och i så fall är det en ganska radikal prishöjning det handlar om. Kostnaden för serveringspersonal, snittar samt ett glas vin per person är i paritet med priset för en hel bag in box.
Denna prishöjning gör det i princip omöjligt att för de flesta utställare att servera vin på minglen. De flesta förlag har redan problem att få deltagandet i mässan att gå med plus. Inte blir det bättre om de ska gödsla en cateringfirma. Därför blir effekten i praktiken ett alkoholförbud.
Möjliga effekter av bag in box-förbudet
Vad kommer alkoholförbudet att få för effekter? Det är svårt att sia om men diskussionen går i varje fall varm. Boktugg har exempelvis intervjuat en del branschfolk, varav de flesta vill vara anonyma i Så tycker förlagen om mässans förbud mot eget vin. I författarforum är det en del som hurrar och menar att det är minsann hög tid att mässan tar tag i supandet. Någon blandade även in barn i diskussionen, men då har man kanske missat vad det är för mingel som diskuteras.
En del säger som jag att för deras personliga del innebär det ingen större skillnad om nätverkandet sker med päronsoda eller rosé i glaset (som vinsnobb föredrar jag alla gånger Ramlösa framför bag in box). Frågan är bara om det blir några människor att mingla med. Branschmingel bygger ju på att alla är där, samt att det är korta avstånd mellan olika mingel.
Flyttas minglen till slutna rum?
En möjlig effekt är att fler förlag och organisationer flyttar sin after work från montrarna till andra platser. Fördelen med att ha varit i montrarna är enkelheten. All monterpersonal är på samma ställe. Några kan börja duka fram, medan andra hanterar dagskassan och pratar med sina gäster. Det blir ganska chosefritt och öppet.
För gästerna har det också varit enkelt att gå mellan montrarna och kanske slinka in på ett helt annat mingel än det man skulle till, för att man råkade på någon som man ville byta några ord med. När man sedan står där och pratar har kanske nya personer anslutet vilket har lett till nya möten och samtal som man inte hade planerat på förhand.
Om fler mingel flyttar till slutna sviter på Gothia, restauranger eller konferensrum runt om i Göteborg tappar man en del av spontaniteten. Fördelen är att det blir lättare att kontrollera inbjudningslistorna och pricka av de som kommer. Men troligen blir minglen mer interna affärer för de redan invalda. Bokbranschen blir mer sluten, mer segmenterad och det blir tuffare för nykomlingar.
Bokmässans ställning
Jag tror att oavsett vad man tycker om den här utvecklingen så är den nödvändig, för att mässan ska uppfylla alkohollagen. Men jag höjer ändå ett litet finger och påminner om att festinslagen är en starkt bidragande orsak till att Bokmässan i Göteborg varit så framgångsrik som mötesplats för bokbranschen. Trots flera försök har olika typer av branschevent i Stockholm aldrig lyckats ta upp konkurrensen.
En stor del av mässans framgång beror på att stora delar av branschen inte är baserad i Göteborg, utan de reser till stan. Branschfolk lämnar dagishämtningar och rutinarbetet på hemorten och tar in på hotell. I fyra dagar är det bokfest och oräkneliga möten över omväxlande kaffe, bubbel och läskeblask. Det är ungefär samma sak med politikerveckan i Almedalen, ett event som har många likheter med Bok & Bibliotek. Jag gjorde en jämförelse mellan Almedalen och Bokmässan förra året.
Den intressanta frågan är förstås hur ser Bokmässans framtid ut på sikt, med den här utvecklingen? Om det mest blir slutna på förhand bokade möten så är frågan om man verkligen behöver resa till Göteborg för att ha dem? Eller så är farhågorna högst överdrivna och vinpimplandet något som ändå tillhör det förgångna.