Meny Stäng

Nu drar jag igång författartipsen igen!

Välkommen tillbaka efter sommaren! Hoppas att du som läser har haft en bra sommar där du fått möjlighet att göra det du tänkt dig, oavsett om det var att skriva klart ett manus eller bara ta igen dig.

Jag var som vanligt en smula tidsoptimistisk och trodde att jag skulle hinna längre med mina manus än jag gjorde. Nackdelen med att jobba under Almedalsveckan i början av juli är att skrivsommaren blir kortare än man tänkt sig. Det bästa med min sommar var att jag var på återbesök i Wales. Det är landet där min debutbok utspelar sig och som jag längtat efter att återvända till. Boken fick såklart följa med dit. Det var en toppenresa på många sätt. Jag fick träffa gamla vänner och se fantastisk natur. Ambitionen var såklart att blogga om resan. Det har hittills blivit ett par artiklar, mest från några vandringar i norra Wales men också ett sagoslott. Det kliar verkligen i fingrarna att göra en bok av det, kanske genom att återanvända delar av min debutbok.

Sämst för mig privat är att några grannar dragit igång ett bygge två meter från tomtgränsen. Förutom att det slamrar från klockan 06 på morgonen så avskyr jag att de bygger så nära. Som skribent är mitt enda sätt att få utlopp för frustrationen att skriva en hel serie med artiklar om grannsämja. Första texten 7 säkra sätt att bli en äkta pest-granne har genererat en del igenkännande skratt.

Stekhet sommar

Mina privata glädjeämnen och bekymmer är ingenting gentemot det som andra drabbats av. Det har varit en vädermässigt annorlunda sommar med extremtorka och skogsbränder. Jag känner verkligen för alla bönder som sliter med att få ihop foder till sina djur. Jag har någon idé att jag ska försöka köpa extra mycket kött i höst. Givetvis direkt från bönder som tvingats slakta djur i förtid för att inte djuren ska svälta. Nästa år lär det bli helvegetariskt och importerad mat.

Sommarens skogsbränder var hemska att följa även på håll (det rapporterades om dem även på brittisk teve). Det enda som var bra med bränderna var att se samarbetet inom EU. Jag brinner verkligen för samarbete i alla former. Via mitt uppdrag inom medicinteknik stöter jag ofta på fördelarna med att länder samarbetar inom EU, något jag inte tycker framkommer i media där det är en enda lång räcka med gnäll på detaljer. När jag nu ändå är inne på spåret med politik…

Likheterna mellan att skriva böcker och leda ett land

Sommarens väder färgar valrörelsen som dragit igång på allvar (och får mig att vilja muta sociala medier helt i ett par veckor). Detta är ingen politisk blogg men jag uppmanar alla läsare att använda sin demokratiska rättighet att rösta, samt att rösta på något parti som faktiskt kan leda landet, landstinget respektive kommunen. Strunta i valfläsket och missnöjet en stund och jämför att leda landet med att skriva böcker.

Det är lätt att snacka om att skriva en bok. Det är lätt att ha åsikter om kommateringen på sidan tjugosju i en bok som någon lagt tio år av sitt liv på att skriva. Men alla som har skrivit en bok någon gång vet att det kräver mycket jobb, varav det mesta inte är glamoröst eller gör sig som snygga citat i sociala medier. Att ge ut böcker är etter värre, du måste ha en åtminstone en rudimentär koll på siffror, hålla ordning på kvitton och balansera utgifterna med intäkterna. Det är egentligen inte så svårt, men det är uppgifter som måste göras. Det är samma sak med politiskt arbete, det är mer budgetpapper än plakatcitat.

Med andra ord, vissa partier är statsbärande, det vill säga de har ett komplett politiskt program och skulle klara av att leda landet. Andra partier är mest snackepellar, enfrågepartier eller har ideologiskt tveksamt bagage. De statsbärande partierna är i min uppfattning, i bokstavsordning, C, L, M och S. Det finns givetvis förbättringsmöjligheter inom alla dessa partier. Hoppas att ni som är politiskt engagerade kan påverka ert parti i bra riktningar. Därmed lämnar jag valet. (Men om någon vill ha mitt förslag på hur man väljer parti så är det att fokusera på grundläggande värderingar, hitta några representanter som passar samt personrösta på dem. Delar ni värderingar är sannolikheten hyfsad att partiet/personen totalt sätt kommer representera dig på ett bra sätt i kommande frågor som vi ännu inte vet vilka de är).

Sommarens författarnyheter

Jag har av olika skäl försökt att koppla bort bokbranschen helt under sommaren. Det finns en maxgräns hur många ämnen man kan ha i huvudet samtidigt och jag har fokuserat på andra. Några artiklar har jag sprungit på. Exempelvis dessa.

  • Boktugg om prenumerationstjänster. Långt och intressant om olika modeller för prenumerationer. Jag fastnade särskilt för Vertigos Stormtrupper. Upplägget verkar mycket likt ett av de tips jag vurmar särskilt för i Nå ut med din bok. Jag stöttar förresten Boktuggs arbete genom att vara Insider.
  • Boktugg har även rapporterat om att royalty från Storytel nu är nere under 18 kronor per lyssnad bok (till förlaget) samt om omsättningen i bolagen för några av det lilla fåtal författare som tjänar rejält med pengar på sitt skrivande. Skribenten förklarade även pedagogiskt att det är stor skillnad på omsättning i bolag enskilda år, och vad författaren som äger bolaget faktiskt får i handen varje månad.
  • The Creative Penn skriver om det vi alla brottas med, hur ska vi fördela vår tid mellan att skriva och marknadsföra våra verk. Hon avdramatiserar det sistnämnda genom att påpeka att det faktiskt också handlar om att skriva.
  • På temat marknadsföring sprang jag över sidan BadRedheadMedia som arrangerat en hel månad med marknadsföringstips. 27 experter deltog och här kan du hitta massor av olika artiklar som grottar ner sig i olika detaljer.
  • Eller så gör du som Mattias Lundberg ”föreslår” i Så här säljer du psykologiska skitprodukter, skapa en pyramidorganisation och sälj dyra kurser med hitte-på-certifikat till personer som sedan marknadsför dig.
  • David Gaughran fortsätter sitt arbete med att informera författare om affärsmetoderna hos så kallade vanity press. Exempelvis att sälja marknadsföringspaket med rejäla påslag. Vad sägs om att ta $2499 för en annons som författaren själv hade kunnat boka för $300?
  • Till sist återvänder jag till Boktugg som kört en serie med sommartuggare. PR-personen Fridah Jönsson skriver om författares fokusering på att hamna i Nyhetsmorgon och förespråkar att författare ska leta efter rätt forum snarare än störst forum. Kunde inte sagt det bättre själv.

Tredje delen i 10-serien släppt

Under sommaren har jag fått och sett en del läsarkommentarer om mina böcker, särskilt Författarboken. Det är verkligen högsta betyg för en faktabok när den läses för tredje gången av samma läsare. En annan läsare skrev att hon blivit rödbränd när hon fastnade i boken på stranden. Det är verkligen roligt att höra hur böckerna används. Jag trodde mer att jag skrivit ett uppslagsverk, än något för sträckläsning men flera läsare har under åren rapporterat att de inte kunnat sluta läsa. Verkligen roligt att höra.

Det är särskilt roligt att höra att de tidigare titlarna är uppskattade eftersom det är dags att släppa en ny titel. Det är tredje delen i 10-serien från Tre hattar det vill säga jag, Lennart Guldbrandsson och Kim M Kimselius. Ämnet är samarbete, något vi själva har en hel del erfarenhet av. Denna gång har vi breddat boken med hjälp av gästskribenter. Läsarna får mycket inspiration för pengarna. Jag skriver inte mer om boken just nu eftersom nästa veckas inlägg handlar om vad du får ut av att läsa den och Nå ut med din bok.

Det är alltså dags att dra igång författartipsen här på dinbokdrom.se igen. Min ambition är att precis som förra året publicera en ny artikel varje söndag. Jag hoppas att jag ska fixa det och att de allra flesta ska bli matnyttiga för dig som läser. Hjälp mig gärna genom att komma med önskemål om vad just du vill läsa om.

Vi hörs snart igen!

Publicerad ibokbranschen

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.