Meny Stäng

Om bokomslag

Bokomslaget är det första som möter den potentiella läsaren och därför är det värt att lägga lite extra tid och tankemöda bakom det. Det är viktigt att det signalerar exakt det som just du vill förmedla. Här har vi samlat bilder på de böcker som är nämnda i kapitlet om bokomslag i Förverkliga din bokdröm.

Eva Holmquist -skaffade proffshjälp

Eva Holmquist har skrivit ungdomsboken Kedjor känns bara när du rör dig och hon valde att använda sig av en expert för att formge både utsidan och insidan av sin bok. Det gjorde hon för att hon ville att boken skulle se riktigt proffsig ut.

Trots att det är en science fiction-historia, som utspelar sig långt in i framtiden och ombord på ett rymdskepp, för inte omslaget omedelbart tankarna till rymden eller framtiden och det är ett medvetet drag.

Istället har hon valt grönt som genomgående färg och anledningen till det kan ni läsa om i Förverkliga din bokdröm.

Anna Granström – tecknat bokomslag

Anna Granström har filat på sin roman Halva min Måne i nio år, men nu är den äntligen klar och 1 300 böcker anlände i mitten av augusti till henne. Det är inte bara texten som fått sig några extra omgångar, utan det gäller även omslaget.

Från början hade hon tänkt sig ett fotografi av något slag, men åren gick och trots att hon letade fann hon inte det där perfekta fotot hon sökte. Istället tog hon kontakt med favoritkonstnären Benny Ekman, som nappade på uppdraget att måla en bild till omslaget. Han fick tydliga ramar, men samtidigt lite lösa tyglar, att skapa en färgglad bild som stämde väl överens med innehållet i boken.

Anna Granström ville att färgerna skulle vara karibiska, eftersom romanen, som framför allt vänder sig till unga vuxna, utspelar sig där.

I Förverkliga din bokdröm kan du läsa mer om turerna kring omslaget och hur du kan få värdefull feedback på omslagsdesignen från många engagerade människor på ett enkelt och smart sätt.

Joanna Björkqvist – ljusgrön blev rosa

Joanna Björkqvist hade från början tänkt sig ett ljusgrönt omslag, som en symbol får våren och pånyttfödelse, men i kombination med havet, som skulle vara utgångspunkten, såg allt, istället för friskt och fräscht ut, i själva verkat förorenat och ledsamt ut.

Efter korta funderingar på ett blått omslag dök tanken på ett rosa upp och efter ha provat en väl mörk nyans först föll hon för den ljusrosa nyansen som det till slut kom att bli.

Passande nog växte en stor björk alldeles vid strandkanten där havsbilden togs och bladverket ramar snyggt in den övre delen på framsidan där författarnamnet står. Säkert tänker inte många på det finurliga i detta faktum, men det är förstås ingen slump att hon valde att låta björkkvistar bädda in namnet Björkqvist.

Vilka personerna på fotografierna i kanten på omslaget är får du veta i Förverkliga din bokdröm.

Kristina Svensson – vill ge rätt associationer

Kristina Svenssons är intresserad av vad olika bokomslag signalerar. Till debutboken analyserade hon bokomslag på liknande böcker för att försöka hitta gemensamma nämnare. Jakten på den perfekta puben utspelar sig i Wales och hon valde att plocka upp färgerna i den walesiska flaggan grönt, vitt och rött på bokomslaget.

I Förverkliga din bokdröm berättar Kristina att hon undersökt vad folk tror att den kommande boken Strövtåg runt Antibes handlar om när de ser olika bokomslag.

Här är två exempel som båda var populära men gav helt olika idéer om innehållet. Observera att det är utkast och inte färdiga bokomslag.

 

Publicerad iTips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.