Meny Stäng

Sommaruppfräschning av sajten

Den vackra sommaren kom av sig och istället har vädret växlat mellan duggregn, spöregn och ösregn. Det är utmärkt väderlek för att sitta inne och läsa en deckare eller tre. Eller passa på och se över sina webbsajter, något som behöver göras med jämna mellanrum. Jag har stuvat om en del här på dinbokdrom.se. Huvudorsaken är att jag inte lyckas lösa ett tekniskt problem med förstasidan.

DSC_1458-01

Jag har länge velat byta plats på bloggen och sidan om boken, det vill säga att det första som möter en besökare skulle vara nyhetssidan istället för en statisk välkomstsida med info om Förverkliga din bokdröm. Orsaken är att besökare tydligen missar att det regelbundet publiceras artiklar på sajten och tror att inget någonsin händer här.

Men det går inte. Den meny bakom kulisserna där ändringen borde göras är helt grå. Jag är helt säker på att jag är på rätt ställe för jag har samma tema installerat på en annan sajt, Strövtåg runt Antibes, och där får jag upp den rätta menyn och kan ändra hur jag vill. Jag har försökt att avinstallera och installera det igen. Ingen skillnad. Jag har mejlat utvecklaren. Inget svar.

Boksajt har blivit bokutgivningssajt

För tre år sedan när den här sidan startades passade det bra att ha en statisk sida som förstasida. Sajtens funktion var att agera skyltfönster för den då nyutgivna boken Förverkliga din bokdröm. I huvudmenyn la jag och bokens andra författare Joanna Björkqvist rubriker som Om författarna, Köp boken, Kontakt, Recensioner, Provläs och För media. Under rubriken Extra material la vi upp länkar till alla medverkande i boken samt bilder på bokomslag och författare – sådant vi skrivit om i boken men ej haft med på bild där.

FDB om boken

Sedan dess har vi ett par år i rad intervjuat ett urval av de medverkande i boken så att sajten snarare blivit en dokumentär över ett antal författarkarriärer. Ett projekt som jag tycker är riktigt intressant och väl värt att lyfta fram och synliggöra. Det har också tillkommit en del artiklar med tips, texter vars syfte har varit att locka besökare till sajten. För att underlätta navigering och för att inpränta i alla besökare att det faktiskt händer saker på sajten så att den är värd att besöka igen, har jag genom åren pillat lite här och där. Jag har provat en snurra med utvalda artiklar, jag har provat olika sidomenyer och jag har lagt in länkar i välkomsttexten.

Men den här veckan har jag stuvat om helt i menyerna. Allt det gamla har hamnat i en egen meny som förpassats till sidan. I den nya huvudmenyn finns numera Blogg, Om böckerna, Köp böckerna, Författare berättar, Serien med tips och Kontakt.

#författarboken har lagts till

Uppmärksamma läsare märker att jag bytt singular till plural i en del rubriker. Jag har nämligen lagt till #författarboken. Jag tänker att sajten hädanefter kan vara hem för båda böckerna eftersom de har samma målgrupp och handlar om liknande ämnen. Hellre en levande och fyllig sajt med mycket läsning för både debuterande och erfarna författare, än att denna sajt lämnas som ett monument över den första boken och att jag skapar en ny sajt för den nya boken. Så tänkte jag. Att det tar en del tid att sköta om en webbsajt och hålla alla plugin uppdaterade, sidan rensad från spam och säkerheten på topp bidrar till att jag tycker att detta är en smart idé. Jag hann förvisso inte mer än bli färdig innan jag hittade en lista med tips för uppfräschning av webbsajt där välja en ny bättre adress stod allra överst. Men dinbokdrom.se är väl inte så dumt?

Jag har fortfarande inte löst problemet med att förstasidan är en statisk sida men hoppas att den nya huvudmenyn ska locka till läsning och göra det lättare att hitta guldkornen.

Edit november 2015: strök en extern länk till blogg som raderats.

 

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.