Meny Stäng

Nytt (säkrare) utseende efter 8 år

Vad tycker du om sajtens nya utseende? Bra eller dåligt? Jag tycker nog att det blev fulare än tidigare, men det var inte för att göra sajten snyggare som jag bytt utseende.

Den här sajten har haft samma tema (Pinboard) sedan 2012 men häromdagen bytte jag ut det till ett annat (Customify). Orsaken är att det gamla temat inte uppdaterats på flera år vilket innebär en säkerhetsrisk.

Så här såg sajten ut 10 januari 2020 (en bit ner, jag missade att ta en skärmdump av toppen).

Menyer och rubriker har ändrats genom åren

Under de här åren har rubriker och sidospalternas innehåll ändrats många gånger. Från början var detta en sajt med två skribenter, Kristina Svensson och Joanna Björkqvist. Sajten kompletterade vår gemensamma bok Förverkliga din bokdröm. Efter några år i mer eller mindre dvala så började Kristina Svensson att publicera årliga uppföljningsintervjuer med de medverkande i boken här. Då byttes också förstasidan till bloggsida istället för att vara om boken.

De senaste åren har sajten blivit en mer allmän författartipssajt. En gång i tiden skrev jag (Kristina) dessa på min personliga webbsajt men jag ville ha dem på en separat sajt och då var det smidigt att använda denna som redan existerade.

Så här såg sidan ut för fyra år sedan.
I april 2015 sammanfattade jag det årets författarintervjuer.

Kontinuerligt arbete att hålla en sajt uppdaterad

Det är ett evigt jobb att hålla en sajt uppdaterad både innehållsmässigt och tekniskt. På den tekniska sidan så ska plugin och teman hållas uppdaterade. Ibland betyder det att plocka bort sådana som blivit för gamla eller slutat fungera. Oftast är det sådana som man själv var riktigt nöjd med och använt på massor av ställen.

Ett hett tips som jag lärt mig den hårda vägen är att ha alla typer av extra-grejer på så få ställen som möjligt. Jag tänker först och främst på formulär för kontakt, sociala medier och prenumerera men också på länkar till recensioner, försäljningsställen och liknande. Det är lockande att lägga in dem på så många ställen som möjligt men när länkarna eller formulären slutar fungera får man ett härke att fixa. Det är bättre att lägga dem en separat sida och alltid länka till den, eller att ha dem som widget i ett sidofält. Då behöver du bara uppdatera dem på ett enda ställe, om du byter plugin.

  • Ha så få plugin som möjligt.
  • Lägg bara formulär och länkar på en plats samt länka dit.
  • Uppdatera kontinuerligt.
Så här såg sajten ut 11 januari 2020.

Vill du ha fler tips för din webbsajt?

En hel del författare undrar om det verkligen är någon idé att ha en författarwebbsajt. Mitt svar är ja, men att du ska fundera noga på vad du har den till och hur mycket tid du lägger ner på den. Titta in på ämnet webbsajt för mer tips.

Publicerad iBlandade författartips

Mer läsning

5 kommentarer

  1. Inger Hansson

    Ja, kanske har det bidragit något. Jag har dock inte bytt utseende på min blogg på flera år. Men nu hade jag ett jättelångt inlägg att publicera som jag inte ville skulle blockera hela förstasidan på bloggen. Hittade till slut ett utseende som jag känner mig nöjd med. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.