Meny Stäng

15 saker som författare gör (men borde låta bli)

Författare – det är väl filurer som får betalt för att ligga under ett parasoll med en drink i ena handen och tänka ut häftiga intriger (där vi passar på och tar livet av alla människor som varit elaka mot oss någon gång)?

Mitt Nice foto Kristina Svensson-44

Det är kanske vad omgivningen tror att vi ägnar oss åt. Men här kommer en lista på vad författare, särskilt mikroförläggare, sysslar med medan omgivningen tror att vi skriver.

Livet som författare

 1. Kollar länkar från PostNord/DHL/UPS var tredje timme för att för att få reda på var ens dyrbara böcker håller hus. Försöker också lista ut när de kan tänkas levereras (vilket sällan är när det förutspås) och ordna så någon kan ta emot dem när de behagar dyka upp. Planering som sedan helt omkullkastas ändå.
 2. Tittar in varje dag (ibland flera gånger) hos alla nätbutiker och provar olika underavdelningar för att se hur boken säljer i förhållande till andra likartade böcker.
 3. Diskuterar vissa ords varande eller icke varande i svenska språket.annons hen
 4. Surfar runt i landets samtliga bibliotekskataloger [numera arkivlänk] för att se om boken är utlånad. Denna övning är särskilt konstruktiv att lägga tid på innan boken ens hunnit ut till biblioteken.
 5. Diskuterar för- och nackdelar med olika typer av emballage. Plötsligt är meriterna hos bubbelpåsar kontra jiffypåsar och flak av ett enormt intresse. Detta intresse kan kombineras med fältstudier i olika butiker där dessa säljs.
 6. Fotograferar boken i olika miljöer och ljus. Man kan ju behöva liggande bilder som banner till Facebook och stående bilder till stories. Samt bilder med olika typer av säsongsrelaterat pynt.
 7. Väger provtryck ihop med olika emballage. Se även punkt 5. När hushållsvågen får batteritorsk är det en smärre katastrof.
 8. Bär, konkar och flyttar runt lådor i hemmet för att de ska ta mindre plats och inte synas så väl. Hur många får plats under sängen? Bakom soffan?
 9. 2015-05-10 16.10.44Knatar runt till samtliga bokhandlare i närheten (ett vitt geografiskt begrepp som kan omfatta större delen av Sverige) för att se om de har tagit in någon bok och besöker sedan samma handlare en vecka senare för att se om antalet minskat. (Ser det inte ut precis som en bok har blivit såld ur bokhyllan på bilden?) Detta beteende ger åtminstone motion.
 10. Tittar dagligen in på olika bloggar med skriv snabbare/gestalta bättre/marknadsför enklare-tips. Lägger mer tid på att läsa nya tips istället för att testa sådana man redan läst.
 11. Läser allt om bokbranschen. Läser även allt av det branschkritiker hävdar inte kommer fram i nyheterna. Kan sedan grunna i timmar över vad som är sant. Låter gärna intresset sprida sig så man snart kollar nyheter och icke-nyheter i bokbranschen på världens alla kontinenter.
 12. Funderar i veckor på vilken färg ett bokomslag ska ha. (Denna punkt gäller mer oss som driver eget förlag, de som samarbetar med externa förlag samlar istället på refuseringsbrev).
 13. Hittar en ny egenutgivningsidol. Läser allt vad egenutgivningsidolen skriver och även vad som skrivs om idolen. Läser noggrant kommentarerna på idolens blogg eller hemsida och hittar nya idoler att följa.
 14. Googlar på oss själva i jakt på recensioner.
 15. Våndas över brist på recensioner, över vad recensionerna kommer att säga samt om den helt igenom positiva recensionen kan misstolkas.

Stort tack till Tina Back som bidragit till listan. Mer saker du behöver veta inför livet som författare finns i #författarboken – från idé till releasefest.

PS! Bilden är faktiskt tagen under research till reseguiden Mitt Nice :).
(Editinfo: smärre textjusteringar gjorda)

Publicerad iLivet som författare

Mer läsning

4 kommentarer

 1. Bielke von Sydow

  hahaha, den listan är jättebra!
  jag måste erkänna att samtliga punkter stämmer in :-D Du har verkligen satt fingret på vad vi egentligen sysslar med :-)
  just i skrivande stund faktiskt nr 12, då jag pular på mitt nya bokomslag till ”Skrivande röster- inspirationshandbok för skrivsugna”

 2. Kim M Kimselius

  Skrattar gott åt ditt inlägg. Om jag skulle göra allt det där skulle jag inte få ut så många böcker per år… ;-) På söndag kommer recension av din skrivbok, vill bara påtala det så slipper du ut och leta på nätet ;-)

  Sitter här med ett stort leende, tack för det!

  Kramar Kim :-D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.