Meny Stäng

Tips för att korrekturläsa ditt manus

Passar du på att använda de långa sommarkvällarna till att jobba med ditt manus? Eller gör du som jag och kliver upp extra tidigt för att hinna skriva en stund? Sliter du med att bli klar med din bok till Bokmässan? Förr eller senare kommer du till fasen korrekturläsningen. Här kommer lite hjälp på vägen. 

Det finns bara en sak att säga om korrekturläsning och det är att den är viktig. Väldigt viktig till och med. Dessutom måste den göras dubbelt så många gånger som du i din vild­aste fantasi kan föreställa dig.

Korrekturläsandet kan göras av mamma, författarvänner eller proffs. Mamma är förmodligen det billigaste alternativet, men om hon inte råkar vara svensklärare, språkvårdare eller redigerare så är den bistra sanningen att hon kommer att hitta endast en bråkdel av korrekturfelen.

Det är en fördel att ha flera korrekturläsare. Kristina kor­rekturläste ett manus åt en kollega och tyckte att hon var riktigt noggrann. Kollegan hade som tur var gett samma uppgift till två personer samtidigt. När det gällde antalet upp­täckta fel var det bara 30 % av felen där de två korrektur­läsarna överlappade varandra. Resten av felen hittade bara en av dem.

Hjärnan är duktig på att läsa det den vet att du menar, sna­rare än det som är skrivet på pappret. Därför kan det hjälpa att skriva ut manuset med ett annat typsnitt än tidigare. Man bör också korrekturläsa texten när den har fått den layout som den ska ha i boken. Ett annat sätt att hitta fler fel är att byta medium. Anders Nyman upptäckte en del korrekturfel i sin bok Static när den lästes in som ljudbok och Kristina en del när hon lade upp Jakten på den perfekta puben som följetong på en webbsajt.

Andra tips är att läsa orden ett och ett och strunta i hand­ling och sammanhang eller läsa orden baklänges.

Till slut måste du dock acceptera att ett och annat korrek­tur­fel kommer med och att petiga läsare kom­mer att upp­täcka dem i den trycka boken. Att hitta det där allra sista korrekturfelet kan ta lika lång tid som att hitta de 200 första, och då blir boken aldrig klar.

Denna text är hämtad ur Förverkliga din bokdröm av Joanna Björkqvist och Kristina Svensson.

Publicerad iTips för skrivfasen

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.