Meny Stäng

Tips: Mäss-kit för alla författare

För många författare är föreläsningar, kurser och mässor viktiga tillfällen för att sälja böcker. Deltagandet förenklas om man har ett färdigt mäss-kit för att enkelt frakta böcker, skylta snyggt och ta betalt. 

Frakta böcker: Dramaten

Tryckta böcker väger och det är inte fel att dra dem på hjul till föreläsningar och mässor. Fördelen med en dramaten jämfört med exempelvis en resväska är att de är helt släta inuti och knögglar inte till ömtåliga böcker. Det finns många modeller och färger att välja bland. De här bilden är från Åhléns i Stockholm.

2015-04-16 14.42.06

Synas på håll: Rollup

På stora mässor är det viktigt att synas på ett visst avstånd så att dina fans kan hitta igen dig. Då är en roll­up en smidig vägledning. Det är en bildvåd som rullas upp och enkelt hålls uppe med ett teleskopstag. När den inte används förvarar du våden ihoprullad i en avlång väska Det är gjort på ett kick att rulla upp den, och du är inte beroende av någon vägg att fästa affischer på.

Vanliga mått på en rollup är drygt två meter hög och en knapp meter bred. När du designar din rollup, tänk på att den ska vara synlig på långt håll, även om det står människor framför. Har du en inarbetad logga sätt den överst. Det kan faktiskt räcka med en stor bild av loggan, alternativt ditt namn, överst och en stor bild av din bok under. Undvik alltför mycket text.

Jag brukar beställa från RollupKungen. Det går att få riktigt snabb leverans av en del modeller.

Skylta snyggt: Bokställ

Böcker syns bättre på håll om de står lutade upp och inte ligger ner i högar. Därför är det bra att investera i bokställ. Det finns allt från enkla för en bok till avancerade där böckerna kan ställas i torn. Eurobib har ett stort sortiment och säljer till bibliotek.

2015-04-30 10.19.50

Ta betalt: iZettle och Swish

Det är smidigt både för dig och kunderna om du kan ta betalt med kort. Du slipper hantera kontanter, växelkassa och föra statistik över försäljningen. Kunderna slipper stå med lång näsa när kontanterna är slut. Kort sagt kommer du antagligen att sälja mer om du tar betalt med kort.  En iZettle är en kreditkorts­läsare som fungerar ihop med en modern mobiltelefon eller padda. Den är billig att skaffa och lätt att använda. Det finns faktiskt en enkel version som är gratis och du betalar bara en låg procentavgift på varje köp.

Ett annat alternativ där mobiltelefoner är involverade är swish, då flyttas pengar mellan konton via mobiltelefoner. Nackdelen är att du behöver lämna ut ditt telefonnummer, vilket du kanske inte alltid vill göra. Det går att skaffa företag-swish och få ett nummer som börjar på 123 följt av sju siffror. Nackdelen är att det kostar pengar per transaktion.

Ska du besöka många mässor och sälja böcker på andra ställen kan det löna sig att skaffa sig en mer rejäl mobil betalkortsterminal från Bambora eller liknande företag.

Sätt något i handen: Visitkort eller flyer

Alla människor vill inte köpa din bok när ni ses. De kan ha ryggskott eller vara på väg någonstans dit de inte vill släpa på en bok. För att de ska komma ihåg dig och din bok och kanske beställa en bok vid ett senare tillfälle är det bra att sätta något i handen på dem. Som ett visitkort, vykort, bokmärke eller en flyer.

Visitkort är lätta att bära, sätt en bild av dina böcker på ena sidan och dina kontaktuppgifter på den andra. Eller gör som jag och tryck upp olika varianter, en med telefonnummer och en utan.

Jag trycker mina hos MooCard som jag tycker har bra priser i förhållande till kvalitet (använder du den länken får du 10% på ditt första inköp). De har också många andra produkter som vykort, klistermärken och småkort som du kan lägga i böckerna.

visitkort böcker

Mäss-kit övrigt

Till sist är det alltid praktiskt att ha en låda med lite av varje med sig på en mässa.

  • Tjock papp eller kartong för att skriva prislappar.
  • Vanligt papper för att samla adresser till ditt nyhetsbrev.
  • Påsar för att lägga köpta böcker i.
  • Pennor för att signera med.
  • Sax verkar alltid behövas.
  • Tejp är också användbart.

Har du fler förslag på vad som bör ingå i en författares mäss-kit? Skriv i så fall gärna en kommentar nedan. Fler tips för försäljning av böcker finns i #författarboken – från idé till releasefest

Publicerad iTips

Mer läsning

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.