Meny Stäng

Tips: intressanta artiklar mars-maj 2015

Tips för författarframträdanden, hur få bokkontrakt och varningar för oseriösa aktörer är exempel på artiklar om bokbranschen jag fastnat för på sista tiden. Jag har delat länkarna tidigare i sociala medier men i det här inlägget har jag samlat och sammanfattat dem. Ta en kopp kaffe och läs de som intresserar dig. 

2015-04-16 12.08.35

P1: oseriösa förlag

Ett inslag i P1 30 mars 2015 med titeln Oseriösa förlag ställer till det för debuterande författare.

Som debutant är du så lycklig över att ha fått ett förlagskontrakt att du inte riktigt lyssnar på goda råd. Författaren Annika Estassy Lovén berättar att trots att hon blev varnad för sitt första förlag skrev hon på. Precis som många andra debutanter brann hon för att få ut sin bok. Hon säger också att hon tänkte att många debutanter som är missnöjda med sitt förlag är det för att de hade överdrivna förväntningar som inte infriades. I efterhand inser Annika Estassy Lovén att hon borde lyssnat på varningarna. Hon har inte fått ut den royalty hon skulle enligt förlagskontraktet.

Förläggaren Pia Printz som också medverkar tycker att alla utgivningstyper kan vara bra, men att tydlighet är viktigt. Läs gärna vad jag skrivit om att välja hybridförlag.

DWS: hejdå till den tryckta upplagan

Dean Wesley Smith har gedigen kunskap om både traditionell förlagsutgivning och indievärlden vilket gör att hans artiklar nästan alltid både läsvärda och underhållande. I New World of Publishing: What is a Print Run, Grandpa? pratar han om trycka upplagor kontra print-on-demand, om gissningslekar och 50 %-iga returer och det ologiska i att bara de böcker som förväntas sälja väl marknadsförs.

Eva Ludvigsen: författarframträdanden

Eva Ludvigsen har skrivit en lång och gedigen manual för hur man ordnar författarframträdanden. Den innehåller allt från idéer på ställen där du kan vara till hur du kan agera på plats. Kombinera gärna med att läsa mina tips för mäss-kit.

Author Earnings report May 2015

Author Earnings presenterar intressanta tabeller (faktiskt!) för alla som är intresserade av bokbranschens utveckling. Det handlar visserligen om e-boksförsäljningen i USA och det går att argumentera att e-böcker bara står för en liten del av marknaden och så vidare men jag rekommenderar ändå läsning. På ett plan kan de läsas som ”jahaja egenutgivare säljer fler e-böcker och tjänar mer än författare utgivna av big five – old news”. Men det finns också något helt annat att utläsa ur tabellerna, något författarna kommer till på slutet. Det handlar om makten i bokbranschen. Och vilka extremer de stora pojkarna kan gå till i försök att behålla kontrollen. Läs Author Earnings

Bokproduktion: länksamling

Staffan Öberg har på eget initiativ sammanställt en länksamling för författare på bokproduktion.info. Listan innehåller länkar till olika förlag, lektörer och andra som författare kan ha nytta av. Han gör ingen kvalitetsgranskning men det kostar heller inget att vara med på listan.

Eva Ullerud: tips på skrivtävlingar och utställningar

Eva Ullerud har länge hållit koll på skrivtävlingar och nu har hon skapat en samlingssida där hon tipsar om novell- och skrivtävlingar samt en för olika utställningar.

Catherine caffinated: 5 sätt att få ett förlagskontrakt

Catherine Ryan Howard är en irländsk egenutgivare med glimten i ögat. Det här inlägget är dock ett gästblogginlägg av Sheena Lambert. Jag föll särskilt för humorn i fem vägar för att få ett förlagskontrakt.

Ingrid Elfberg: Scrivenerskola

Ingrid Elfberg har satt ihop en Scrivenerskola. Scrivener är ett populärt betalprogram där du kan hålla reda på din research, skriva boken och konvertera till ebok. Det kan vara lite trixigt att komma igång med har jag förstått (använder det inte själv ännu) varför det är extra bra med tips på svenska hur man gör.

Tyvärr inte längre tillgänglig. 

Roz Morris: 2015 heter tricket samarbete

Är det bäst att ge ut själv eller via förlag? Erfarna hybridförfattaren Roz Morris råd är samarbete, med förlag eller med andra författare. Hon förordar att skaffa kunskap om egenutgivning så att du kan värdera förlagskontrakt och slipper bli lurad.

Kim M Kimselius: börja på en bok

Produktiva Kim M Kimselius lever sin författardröm och i höst kommer hon ut med sin andra skrivinspirationsbok. I det här inlägget tipsar hon om hur hon håller ordning på research och börjar på en bok. Hon beställer exempelvis bokomslagen ganska tidigt i processen, ett bra tips.

GP: så kommer du igång med twitter

Lägg inte alla dina ägg i samma korg utan sprid gärna din tid i sociala medier. Här är en bra manual för att komma igång med twitter. Börja gärna med att följa oss, @Joannabq och @KristinaHSvens. Eller kika efter etiketterna ‪#‎dinbokdröm‬ eller ‪#‎författarboken‬.

David Gaughran: Author Solutions and friends

Där det finns författardrömmar där finns det människor som vill utnyttja dem. Jag avslutar ungefär där jag började, med oseriösa aktörer. Indieförfattaren David Gaughran driver en upplysningskampanj emot Author Solutions men han har starka ekonomiska aktörer emot sig. Det är faktiskt skrämmande läsning.

Följ böckernas sidor för mer info

När jag läser något intressant brukar jag dela det på Twitter och Facebook. Vill du ha aktuella länktips kan det alltså vara fiffigt att följa dessa Facebooksidor

Gilla #författarboken och få tips om bokutgivning och nyheter från indievärlden. Har visst överlapp med nästa sida men lite mer inriktad till professionella författare som redan skrivit någon bok.

Gilla Förverkliga din bokdröm och läs om människor som förverkligat sina bokdrömmar. Sidan drivs ihop med bokens andra författare Joanna Björkqvist.

Har du läst något du tror intresserar mig? Tipsa gärna. 

Publicerad iuppdateringar om bokutgivning

Mer läsning

3 kommentarer

  • Kristina Svensson

   Toppen, jag kastar in dem direkt. Inlägget har ju knappt publicerats ännu :-).

   Kommer du på mer så lägger jag in det i nästa blogginlägg (tänker att detta kanske kan bli ett stående inslag här på dinbokdröm).

   Hälsar

   Kristina

 1. Pingback: Mitt blogginlägg valsar runt i cyberspace | Eva Ludvigsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.