Caroline och Leffe Grimwalker berättar i DN att de ska skriva en sjuhelsikes massa böcker i år. Som ett brev på posten kommer kommentarer att det omöjligt kan bli bra böcker. I denna text förklarar jag varför denna reaktion bygger på en myt.
Så fort du blir publicerad författare blir du också företagare. Du behöver ha ordning på ekonomi och avtal. Med lite koll kan du undvika bondfångare och ha roligare. Denna text rekommenderas varmt att läsa för alla blivande författare.
Jag spår att våren blir skakig i bokbranschen men att intäkterna generellt går ner. Värst drabbas den traditionella delen av branschen. Författare hanterar situationen bäst genom att fokusera på att skriva fler verk. Läsa går förstås också bra.
Hundratals timmars slit framför datorn kröns med en kö med människor som vill att DU signerar din bok. Här kommer tips för festen.
Författarkollegor är skrivande människor du kan bolla skrivandets glädje och vedermödor med. De kan peppa dig och du kan inspireras av dem.
Listan med milstolpar i en författarkarriär ska såklart även innehålla priser och galor. Exempelvis Storytel Awards där det just nu pågår omröstning.
Här listar jag vanliga och ovanliga milstolpar i en författarkarriär. Hur många av dem har du hunnit med?
I veckan fick jag mitt första stipendiebesked och det var positivt. Här delar jag med mig av anteckningar från Författarförbundets seminarium ”Varför får jag inget stipendium?”
Ge inte gratisläsarna onda ögat utan se dem som en gratis marknadsföringsresurs. Det är ett råd i uppföljningen av upphovsrättsdiskussionerna. Sedan avrundar jag med inbjudan att träffa mig under Bokmässan.
Om man skriver en bok ihop eller ordnar en mässa tillsammans så kommer förr eller senare frågan: Hur ska intäkterna fördelas? Ska de delas efter insats eller ska alla få lika mycket oavsett insats? Och vad räknas som insats? Det som är rättvist är kanske inte alltid bäst.