Meny Stäng

Vilka är dina mål för 2017?

Brukar du sätta upp mål i början av året och sedan sammanfatta och utvärdera dina mål i slutet? Jag ser att många skapande personer gör det och tänker att det är ett bra sätt för omgivningen att kunna följa den resa som författaren gör. Det är också ett vettigt sätt för den som skriver att hålla koll på sin utveckling från år till år. Vad planerade jag att göra, vad blev det och vad lärde jag mig av det? Kort sagt en klok vana. Sedan är jag inte riktigt säker på om det är nödvändigt att göra det just vid årsskiftet när alla andra gör det :-). De söndagsintervjuer som jag publicerat här på sajten i ett par år har exempelvis gett er läsare möjlighet att följa ett antal författare från boken Förverkliga din bokdröm.

Istället för att skriva egna tänkte jag dela med mig av ett par jag läst.

Uthållighet – ge aldrig upp

Joanna Penn aka The Creative Penn följer jag sedan många år tillbaka (och har haft förmånen att träffa). Hon har en inspirerande podd, blogg och flera böcker för författare (som jag varmt rekommenderar).

Det är imponerande att läsa hennes mål för 2017 men ännu mer inspirerande att läs hennes uppföljning av 2016 års mål. Det jag tycker alla ska bläddra och kika på är de inkomststaplar hon delar med sig av. De visar på vikten av att aldrig ge upp utan att kämpa vidare även om det är trögt i början. I många år tjänade hon knappt något på sina böcker men nu börjar det ta fart och förutom att hon försörjer sig själv väl på sitt skrivande har hon anställt sin make i företaget.

Anpassa efter förändringar

JA Konrath har i elva år skrivit en lista med nyårslöften på sin blogg The newbies guide to publishing. För några år sedan var bloggen en entusiastisk förespråkare för egenutgivning, något som utvecklades till ett starkt ifrågasättande av etablissemanget. Nu berättar JA Konrath att han tecknat ett avtal med ett förlag för första gången på många år. Han kallar det för att anpassa sig efter förändringarna i branschen. Tryckta böcker är dyra att distribuera som liten spelare och det är därför vettigt att samarbeta med ett aktivt och framåt förlag för distribution av trycka böcker samtidigt som man behåller e-boksrättigheter och författarplattform i egna händer.

Som en parentes kan jag nämna att det han gör nu är i linje med hur jag resonerade 2015 när jag gav ut #författarboken på vad jag uppfattade som ett förlag i framkant. Det visade sig att jag valde fel samarbetspartner men tanken var god.

Lyssna på den egna kroppen

Jenny Forsberg skriver i sin sammanfattning av 2016 att hon arbetade alldeles för många kvällar under 2016, något som delvis hänger samman med boken Från ljugarbänken i Täby som även jag var inblandad i (och jag kan skriva under på att den tog på tok för mycket tid).

Hon skriver också att hon under 2017 kommer att dra ner på antalet tillfällen som hon är ute och säljer böcker för de tar för mycket tid och energi för henne. Ungefär likadant tänkte jag förra året, att jag skulle dra ner på mässor och marknader tills jag fick ut Strövtåg runt Antibes som jag tänker lämpar sig att sälja på det sättet. Eftersom boken fortfarande inte är ute så fortsätter jag att prioritera bort den typen av aktiviteter.

Kreativ livsstil är årets projekt

Orsaken till att jag fastnade för just dessa tre författare kan vara att de passar in i årets planering för min del. Både när det gäller mina egna mål och mitt skrivande.

Joanna Penn är inne på vikten av att vårda sin hälsa som författare, något som jag kommer att både arbeta med och skriva en hel del om i år. Lite här och där jobbar jag nämligen med mina bidrag till bok nummer två från Tre hattar. Boken kommer att handla om hur du går från att ha ditt skrivande (eller annan kreativ verksamhet) som hobby till att ha det som ditt yrke. För en hållbar kreativ livsstil behöver du skapa bra verk, nå ut med dem samt leva ett liv där du vårdar din kreativitet. Utdrag ur boken nås via taggen kreativ livsstil.

PS! Jag har inte sammanfattat hela 2016 men jag har analyserat mitt år i sociala medier.

Publicerad iTips

Mer läsning

2 kommentarer

  1. Jenny Forsberg

    Jag tycker att det är så svårt att veta vilka av ens aktiviteter som kommer att ge mest. Många författare i mitt nätverk är ute och säljer böcker oerhört mycket, och antagligen säljer de fler böcker än jag. Men kanske har de också helt andra förutsättningar – en del är mer extroverta eller behöver inte jobba för sin försörjning, till exempel. Jag tänker att det är bra att låta sig inspireras av vad andra författare gör, och sedan prova – och känna efter – vad som fungerar bäst för just mig. Och våga omvärdera sina beslut regelbundet. Om ett år kanske det är något helt annat jag ska göra.

    • Kristina Svensson

      Jag håller med om att det är bra att våga prova, känna efter och våga ompröva sina beslut. Och tänker att man kan ha olika prioritering olika år beroende på hur det ser ut med betalda uppdrag, samt hur många och vilken typ av böcker man har ute just då. Jag har tänkt att jag ska bli en flitig marknadsbesökare, så fort jag fått ut några fler böcker. Får se hur det går :-). God fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.