Meny Stäng

Hjälp för vilsna bokutgivare på gång: kurser och guider

Det franska sättet att ge ut böcker är att ta manuset direkt från författaren och skicka till sätteriet. Det amerikanska sättet att ge ut böcker är att skriva om hela manuset först. Här på förlaget kör vi med den franska stilen.

Så sa en äldre förläggare till Eva Bonnier när hon var ny i branschen. Sedan dess har som bekant de flesta svenska förlag övergått till att redigera manusen rejält före utgivning (dessutom har många lämnat det där med sättning eftersom de bara ger ut digitalt).

Citatet är kanske inte helt ordagrant men något i den stilen. Jag plockade upp det under det allra första Solveig Nellinge seminariet. Namnet kommer från en av de första kvinnliga förläggarna i Sverige.

En av de bästa skrivsajterna

Stolt och en aning sliten, så är läget när jag skriver dessa rader. Benen är sega för det gick trögt i skidspåret igår och hjärnan är lite splittrad för jag håller på med många olika projekt. Men jag är stolt för att en hel del av dessa projekt artar sig till att bli riktigt bra.

Sedan är jag lite extra stolt över att denna blogg lyftes fram som en av de tre bästa skrivbloggarna av Caroline Möllesand, en av årets bloggare på trevliga stafettbloggen Debutantbloggen. Hennes omdöme om denna sajt är ”Omfattande och gediget innehåll!” Tackar! Lite extra kul att en av de andra två bloggarna som nämndes var Element X som drivs av Lennart Guldbrandsson som jag ju skrivit flera handböcker tillsammans med. Vem som står bakom den tredje bloggen – ja något ska ni väl ha kvar att läsa på Debutantbloggen :-).

Omfattande och gediget innehåll

Om jag ska fortsätta på temat med beröm så såg jag i ett författarforum någon som lyfte fram mig som ett bra exempel på hur man kan använda e-post i sin marknadsföring. Det är lite småkul för jag bryter mot de flesta vanliga råd. Vill du läsa hur jag jobbar, läs detta inlägg (när jag tittar på det ser jag att det finns utrymme för ett till inlägg som går igenom detta lite mer i detalj).

Det är verkligen roligt att höra att mina texter kommer till användning och få veta vilka som läser dem. Jag ser ju på statistiken att sidan har läsare, men det är ännu roligare få reda på vilka några är. Ju fler läsare desto mer värt att lägga ner arbetet på att skriva tips.

Säljguide till Boktugg INSIDER

Om förra året var året då alla skrev en bok är detta året då alla försöker att få sina manus utgivna. Det betyder att högarna med spontanmanus växer hos förlagen och därmed kostnaderna för att hantera dem (ett ämne som skulle kunna vara värt en diskussion). Rätt många ids inte vänta på svar utan tar saken i egna händer.

Det betyder att jakten på information är stor, särskilt den magiska trollformeln för att sälja många böcker är stor. För att lösa detta har jag och Sölve Dahlgren satt ihop en säljguide med allt man behöver veta för att sälja böcker på 2020-talet. Mitt första bidrag i tre delar är på 24 000 tecken och därtill har Sölve skrivit en bit. Det är en ganska gedigen översikt om jag får säga det själv.

Planen är att tackla fler ämnen

Säljguiden är enbart starten. Det finns ju ett och annat ämne att fördjupa sig i, som den lilla detaljen med marknadsföring samt distribution (inte så sexigt men nödvändigt). Vår förhoppning är att intresset ska vara stort och att vi ska kunna tackla många ämnen och skriva en lång rad med guider. Typ allt man behöver veta för att starta förlag idag. En hel del kommer även vara relevant för författare med traditionella förlagsavtal. Som en planerad analys av just förlagsavtal.

För att detta ska bli verklighet behöver det finnas en efterfrågan. Säljguiden ligger på Boktugg INSIDER, den del som man når om man är betalande prenumerant. Där finns redan en massa annat godis från andra experter, inklusive en hel del skrivtips av Ingrid Elfberg. Här kan du läsa om vad som ingår i Boktugg INSIDER.

Kurs i samarbete med Vuxenskolan

Människor är olika, en del tycker att det är perfekt att botanisera bland tips här på bloggen i egen takt, andra vill ha möjlighet att ställa frågor. Det kan man göra i en kurs i en liten grupp. Som av en händelse kommer jag i vår att hålla en kvällskurs på distans i Studieförbundet Vuxenskolans regi.

Ämnet är at ge ut en egen bok. Det exakta innehållet kommer bero på deltagarnas frågor men fokus blir på att ta sitt manus till en tryckt bok i händerna på läsare.

Ge ut din egen bok

  • Förbereda ditt manus för utgivning
  • Olika sätt att ge ut en tryckt bok
  • Allt praktiskt från bokomslag till ISBN
  • Nå ut med boken till läsare

En till fördel med kurs är att det blir en regelbundenhet som kan göra underverk för att komma igång. Denna kurs kommer att vara sex kvällar med start i mars. Så den passar för alla som känner att de behöver en liten knuff och en hand som håller i handen.

Läs mer och anmäl dig här eller skriv en rad om du har frågor om kursen.

Handböckerna finns på bibliotek

Det här pandemiåret har slagit olika. En del har tappat delar av sina inkomster. Till de värst drabbade är nog Liseberg som förlorade 97% av sin omsättning (en siffra som gör mig nyfiken på vad de där 3% är för något). Samtidigt har många människor mer pengar att röra sig med då inga pengar lagts på luncher och spontana klädinköp.

Jag gillar att kunna erbjuda alternativ för alla. Så hör du till de som drabbats, då finns det fantastiska alternativet bibliotek. Mina handböcker är väl spridda på bibliotek. Vid stickprov verkar det vara en viss kö till den senaste (Din självbiografi) men Författarboken finns det fler ex av.

Glöm inte bort pauserna

Det var alla nyheter jag hade att presentera idag. Jag har ett par till på gång men de tar jag en annan dag. Jag ska remma på mig skidorna igen och ge mig av ut och jaga vackra foton. När man har mycket att göra är det viktigt att inte glömma bort pauserna. Jag saknar för närvarande en författares allra bästa vän så jag måste påminna mig själv.

Publicerad iNyheter

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.