Meny Stäng

Petra Jankov Pichas bok i ny skepnad

I Förverkliga din bokdröm berättar journalisten Petra Jankov Picha att hon gav ut Att flaskmata själv för att hon saknade information om flaskmatning. I mars 2014 berättade hon hur boken bidragit till förändrade attityder. Nu kommer boken ut igen i ny skepnad. 

Berätta om nyutgivningen av boken

attflaskmataBoken ges ut nu i början av 2015 av Gothia Fortbildning. Jag orkade helt enkelt inte köra på själv. Jag hade antagligen kunnat uppdatera boken i omgångar och gett ut 500 åt gången i all evinnerlig framtid men det kändes som jag inte riktigt hann med och det tar tid att packa och skicka böcker och sköta bokföring för småsummor i ett eget förlag.
Jag ville att boken skulle få ett lyft och en nystart och därför hörde jag av mig till Gothia som var ett av förlagen som ratade boken från början. Jag blev jätteglad att de tänkt om och istället ville ge ut boken nu.

Det blir en förkortad version. Nästan halva boken är borttagen och det är debatterande delarna om hur vården funkar och hur WHO-koden funkar som styr våra amningsråd idag. Den informationen kommer istället finnas på min hemsida. Den långa delen med föräldrar som berättar är också borttagen och istället är det mer av en ren faktabok, en handbok i hur man flaskmatar och innehåller massor av praktiska råd och tips, både om man vill amma, vill dela eller bara flaskmata.

Vad är din förhoppning att förlaget ska tillföra?

Petra-Jankov-Picha-neutral-liten-200x300Mitt mål med detta projekt har alltid varit att öka kunskapen och förståelsen för föräldrar som inte ammar sina barn. Att öka medvetenheten om att flaskmatning inte är ett dåligt alternativ eller second best och att kvinnor ska ha rätt att välja om man vill amma eller flaskmata. Jag tyckte att jag helt utan resurser lyckades väldigt bra. Boken fick bra genomslag i medierna och den sålde bra – men eftersom jag varken är dietist, sjuksköterska eller barnmorska utan ”bara” journalist och småbarnsmamma var det svårt att få boken in i vårdapparaten. Dessutom sköts varje landsting för sig och varje barnavårdscentral och barnmorskemottagning för sig. Det finns ingen central instans dit man kan gå och få information insåld. Jag gjorde mitt bästa och kontaktade alla barnhälsovårdssamordnare i hela landet och var och pratade på lite olika ställen om boken och om flaskmatning. Dock kom det aldrig in nån stor order som jag hoppats på och jag tror det beror på att jag inte är sjukvårdsutbildad och trots faktagranskare fick inte boken den tyngd som krävs av vårdinstanserna.
Gothia förlag har Landstinget som stor kund och har i många år arbetat med den här typen av böcker och har en helt annan tyngd och kvalitetsstämpel än vad jag hade som enskilt eget förlag. De har de rätta kontakterna och ingångarna för att informationen ska få så mycket spridning som möjligt. Jag önskar fortfarande att landstingen köper in och delar ut den till alla föräldrar som behöver!

Skriver du på något nytt projekt?

Nej, inte alls just nu. Jag har precis bytt jobb så det tar nästan all min tid nu!
Jag är ingen författare som drivs av en lust att skriva, jag drivs av förändring och informationsspridning. Jag har tidigare skrivit bok om journalistikens förutsättningar, en handbok i konsten att blogga och i en bok om källskydd i sociala medier. Jag hoppas det blir fler böcker men just nu har jag inget på gång.

Stort tack Petra, det är mycket intressant att höra hur förlaget som förut ratade boken nu ville ge ut den. Hoppas att din bok sprida via deras kanaler dit du inte kunde nå ut själv. Jag håller också tummarna för att du hittar inspiration för något nytt ämne. 

Mer info om boken på sajten Att flaskmata.

Foto: Ola Gäverth 

Publicerad iFörfattare berättar

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.