Tisdag den 20 april kl 19 peppar jag dig som är nyfiken på att ge ut en bok i ett digitalt föredrag. Seminariet arrangeras av Vuxenskolan Stockholm och kostar 100 kr. Alla är varmt välkomna!
Fokus blir på att besvara vanliga frågor med start i för- och nackdelar med att ge ut på egen hand. Du är varmt välkommen att ställa frågor under föreläsningen.
Just nu flera föredrag
Jag värmde upp igår med ett samtal med Beata Hansson för Mälardalens frilansklubb. Det blev många frågor och en trevlig dialog tycker jag. Vi hann med allt från hur man hämtar stoff och vet att ens bokidé håller till distribution. Det sistnämnda är en större del av en lyckad bokutgivning än vad många känner till. Jag pratade också en del om olika sätt att nå ut med sin bok samt lite grann om vad det kostar att ge ut en bok. Däremot hann vi aldrig till olika typer av intäkter Men just författarekonomi är nästan en egen föreläsning. Alla som är medlemmar i Frilans riks kan se samtalet i efterhand på medlemssidan.
Roligt att föreläsa och känns viktigt
Det var verkligen skoj att föreläsa igår och jag ser fram emot nästa vecka. Jag gillar att prata inför människor. En gång i tiden var det lite väl mycket av det goda. Rösten höll inte för tre turer om dagen sju dagar i veckan. Men ett föredrag här och där är superkul.
Det känns också bra att kunna hjälpa nybörjare med tips. Det är många som passat på under pandemin och skrivit en bok och manushögarna hos förlagen är stora. Därför är det julafton för alla företag som säljer bokutgivningstjänster. En del är bra och seriösa, andra kanske tar vissa genvägar. Det är inte att undra på, böcker är en vara med små marginaler. Men en bra start är att vara ärlig om det förväntas medfinansiering av författaren.
Hybridförlag eller välja separata experter
En hel del av de som ska ge ut sin första bok på egen hand väljer att anlita en helhetsleverantör. Fördelen är att då har man en kontaktperson och behöver inte bekymra sig om detaljerna. För oss som gett ut en hög med böcker är det nog vanligare att vi plockar in experter allt efter behov. Jag samarbetar exempelvis med samma personer varje gång. Det är personer jag vet är duktiga och som jag gillar att jobba ihop med. Särskilt viktig är Anneli Petterson som trollar med formgivningen.
Alla vinner på kunnigare författare
En del av de författare som blir missnöjda med den leverantör de valt blir det för att deras förväntningar inte stämmer med utfallet. Andra blir missnöjda för att de råkat ut för en mindre seriös aktör eller har haft otur. Med ökad kunskap blir författare både bättre på att välja bra leverantörer, och har förväntningar som är enklare att leva upp till. Det vinner både författare och de seriösa leverantörerna på.
Ett vanligt råd i författargrupper är att fråga vad andra författare säger om den leverantören. Problemet är att många av de som svarar bara har erfarenhet av en leverantör och då blir det lite som att fråga efter bästa bilen när de som svarar bara kört ett enda märke. Jag tycker att det är bättre att titta på hur böcker från den leverantören ser ut och var de säljs.
Välkommen att ställa dina frågor!
Hur som helst så är alla varmt välkomna att ställa frågor under föredraget nästa vecka. Jag har redan fått en fråga som jag grunnar på och det är om jag erbjuder privat coaching av sådana som ska ge ut böcker. Det är något jag ska klura på.
Gott och blandat
- På temat leverantörer och de rätta förväntningarna så delar jag Boktuggs aprilskämt om förlaget som erbjuder VIP-behandling.
- Efter sju sorger och åttiotolv förseningar är Publit och Speeds samarbete nu igång. Vilket betyder att det finns en till distributör att välja på. På plussidan:
1) Det går att sömnlöst (förutsatt att man tryckt mjukband i standardformat) växla mellan print on demand och upplaga.
2) Alla titlar går att sälja via deras widgetshop vilket i princip är ett beställningsformulär som man lägger på sin webbsajt. Utmärkt för alla med SEO-anpassad sajt att sälja direkt, inte avstå 40% till nätbokhandeln.
Minus: Startavgiften är 1700 kr per månad. Plus pallhyra (tror den är 60 kr/månad per pall) plus en del radavgifter. Ingen % på f-pris tillkommer. Det blir till att räkna en stund för att jämföra med de övriga. - David Gaughran har i sin fortsatta kamp att fullständigt underminera marknaden för alla bondfångare nu publicerat en mastodontguide i bokutgivning. Inte fullt applicerbar på svenska förhållanden men det finns säkert en del matnyttigt att plocka.
Det var allt för denna gång! Trevlig kväll.
Uppdatering 16 april: Seminariet är framflyttat till 26 oktober då det ingår i en serie med litteraturevent hos Vuxenskolan.