Då har vi kommit till själva utgivningen av en bok med bilder. I den här texten skriver jag inte om hela utgivningsprocessen utan enbart de delar som är speciella för böcker med bilder. För generell bokutgivning, kika vad jag bloggat om bokutgivning eller spana in mina handböcker.
Anlita formgivare
En ren textbok går att formge själv med ett vanligt ordbehandlingsprogram som Microsoft Word med tillräckligt bra resultat för att tryckas. Tillräckligt bra betyder inte att inte ett proffs kan göra det bättre, utan att det blir tillräckligt bra i förhållande till pris. Allting när man ger ut böcker är en avvägning. Har du gott om pengar är det bara att kosta på allt som går. I annat fall gäller det att snåla på rätt ställen.
När bilder kommer med in i spelet behöver boken formges, eller sättas, i ett riktigt layoutprogram vilket betyder InDesign. Det finns ett undantag. Jag börjar med undantaget.
Enstaka böcker kan skapas som fotobok
Ska du bara trycka din bok i några enstaka exemplar till dig själv och de närmaste kan det vara enklast att se boken som en fotobok. Googla efter företag som trycker fotoböcker, välj ett och använd layoutverktyget på deras webbsajt. Fotoboks-mallar brukar vara lätta att använda och ge ett hyfsat resultat. Nackdelarna är att mallarna är begränsade, att du bara kan trycka boken hos det företaget och att styckpriset per bok blir riktigt högt. Denna metod kan vara perfekt för minnesböcker för ett älskat husdjur, men är inte ett hållbart alternativ om du vill sälja boken. Du kommer helt enkelt inte att kunna ta lika mycket betalt för den färdiga boken, som du har betalat för trycket av den.
Skaffa InDesign och fixa själv
Den andra änden av skalan är att skaffa programmet InDesign och formge boken helt själv. Då får du den exakt som du vill ha den – efter en viss inlärning. Du kan sedan trycka den precis var du vill och byta tryckeri mellan upplagorna. Att formge boken själv är ett utmärkt alternativ för den som har en del förkunskaper eller planerar att ge ut flera böcker. För en enstaka bok är investeringen i programvara och kunskap för hög.
Jag brukar anlita en formgivare som är expert på sitt yrke. Dels slipper jag skaffa InDesign som är ganska dyrt och dels får jag som sagt expertis. Det är dessutom väldigt skönt att kunna bolla bildval med någon annan. Formgivaren gjorde först ett utkast, sedan har varje bild varit en sväng i Photoshop för att få rätt ICC-profil. Därefter har hon monterat in dem i exakt den storlek som de ska vara i den tryckta boken.
Välj rätt papper och upplaga
Drömmer du om en riktigt vacker presentbok så är det offset-tryck som gäller. Då behöver du trycka en upplaga om minst 500 men helst 1000 och uppåt för att få ner styckpriset. Priset är nämligen högt för de första böckerna men sjunker rejält ju fler du trycker.
Beroende på storlek på bok pratar vi om en lastpall eller två med böcker. Detta ska enbart göras om du har plats att förvara dem och möjlighet att bli av med dem. Annars är det bättre att kompromissa att trycka en mindre upplaga med digitaltryck.
De flesta tryckerier har information på sina webbsajter hur du ska leverera materialet. Anlitar du en formgivare så kan de detta och du behöver inte bekymra dig om ICC-profiler (färgprofiler) och utfall.
Det kan vara värt att kosta på ett provtryck med olika papper för att se hur bilderna blir om du trycker i färg. Ett bestruket papper är dyrare, men kräver mindre bildbehandling och kan därför vara värt pengarna.
Nästa inlägg i denna bloggserie är svar från experterna på vanliga misstag.
Du skriver att InDesign är enda alternativet för en bok med bilder. Jag har gjort en bok i Scribus. Det var inte lätt, men det kändes som det fanns det mesta man behöver, och gör man fler böcker borde det gå lättare. Kontakt med tryckeriet lite knölig då dom bara ”pratar InDesign” förstås. Dokumentationen inte den bästa, kanske man skulle göra en handbok. Varför har du förkastat Scribus?
Hej Sten,
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.
Jag skippade Scribus för böcker med bilder av ungefär de skäl du själv anger, knölet med tryckerier. Men är man beredd på det och på att man kanske behöver anpassa valet av tryckeri till ett som vill förstå så är det ju fritt fram att använda andra vägar.
Lycka till med din bok!