Meny Stäng

Flytta till landet eller downsiza din livsstil

Ett tidigare inlägg handlade om olika inkomstkällor för att kunna leva på ditt författarskap. Ett annat sätt att få pengarna, och tiden, att räcka till är att helt enkelt lägga om din livsstil och minska dina fasta kostnader, eller downsiza. Lägre fasta kostnader kan leda till minskad stress över att få pengarna att räcka till, något som befrämjar kreativiteten.

Säg upp alla abonnemang, minska ner hämtmaten och spola kröken. Bjud in till pick-nick istället för att umgås med vännerna på restaurang. Byt bilen mot cykel och gör veckomatsedlar för att spara både tid och pengar. Inspiration för att lägga om din livsstil finns i Eva Jarlsdotters bok Från frustration till flow med Lean@home.

Vill du ta det ett steg längre, flytta till ett mindre boende. Eller flytta till en landsända med billigare bostäder. Att flytta till landet är perfekt den dag du lämnar lönejobb för att övergå till att bli heltidsförfattare. Du kommer att få mer tid att skriva och klara dig med lägre inkomster. Förvärvsjobb kommer med kostnader för uteluncher, pendling, träningskort, after work och representativa kläder.

Förutom att räntekostnaderna för bostadslån sjunker, eller försvinner, om du flyttar till landet så behöver du inte lägga pengar på kläder mer än en gång per år, veckan före Bokmässan. Skriva kan du göra i gamla mer eller mindre hela mjukisbyxor. Tiden du tidigare lagt på att pendla kan istället användas till att skriva.

En del väljer att helt lämna alla bopålar och leva som digitala nomader. De seglar jorden runt eller upptäcker världen i husbil.

Personligen är jag jordbunden och slår ett slag för att skaffa dig en plätt där du kan odla dina egna grönsaker. Förutom att de är oslagbart färska är en trädgård en ständig källa för sysselsättning. Får du en dålig recension kan du gå lös med hackan och kupa potatis eller rycka upp ogräs. Och det är rent meditativt att plocka sin egen sallad.

Den här blogginlägget är skrivet under arbetet med boken 10 tips för att leva på din kreativitet. Läs fler utdrag med hjälp av taggen kreativ livsstil. Har du erfarenheter som du vill dela med dig av, skriv gärna en kommentar nedan.

Publicerad iLivet som författare, Tips

Mer läsning

2 kommentarer

  1. Anni

    Härligt inlägg med tankar jag ofta haft och har. Kommit en bit på vägen, men har en bra bit kvar att vandra. Bra att bli påmind om att det faktiskt går

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.