Meny Stäng

Tips för en trevlig releasefest

Releasefest är ett högaktuellt ämne för min del, mest för att själva festen lyser med sin frånvaro. Förvisso närmar sig utgivningen av Nå ut med din bok, om inte med stormsteg så i varje fall med myrdito. Jag trodde länge att den här söndagens blogginlägg skulle innehålla ett triumferande glatt meddelande. Men tji. Just nu känns det som att allt som kan strula, också strular. Det är inte riktigt sant, det är mest att jag har lite för mycket annat i kalendern för att ha tålamod med helt normala utmaningar.

Medan de flesta andra njuter av kombinationen försommar och långhelg, så sliter jag. Min planering att försöka ge ut boken just nu kan ifrågasättas. Den här veckan ska jag nämligen också presentera en 25 sidor lång självutvärdering av ett strategiskt innovationsprogram för programledningen och det är prisutdelning på Grand Hôtel i ett 100 000 kr-innovationspris där jag är projektledare.

Valet föll på denna späckade vecka eftersom Författarförbundet har en medlemskväll med tema marknadsföring där ska jag vara med i panelen. Jag hade förstås hoppats att ha ett gäng böcker med mig då, men tryckeriet Booksfactory är inte alls så snabba och serviceinriktade som de var för tre år sedan när jag anlitade dem senast.

Jag får nöjda mig med att vifta med mina provtryck och förhoppningsvis säga att boken är beställningsbar. Ska nu återgå till att jobba för att infria detta mål. Någon gång i framtiden ser jag fram emot att ha möjlighet att ordna en ordentlig fest. Kanske när jag ger ut min tionde bok? Då kan jag leta upp det här inlägget för inspiration. Här kommer nämligen ett utdrag ur en av mina handböcker med tips för festernas fest

Tips för din releasefest

Har du genomfört prestationen att skriva en bok ska detta självklart firas. Att ordna en hejdundrande releasefest är ett sätt att både fira din bedrift och samtidigt starta försäljningen av boken. Av det senare skälet är det klokt att bjuda in så många av dina läsare, vänner och bekanta som du bara kan. Även personer som du vet inte kan komma kan få en inbjudan, för själva inbjudan blir ett trevligt sätt att marknadsföra och påminna om din nya bok.

De flesta tänker på en releasefest som en fysisk tilldragelse men jag har själv deltagit i, och genomfört flera, som ägt rum på nätet. Nätreleaser är praktiska när de tilltänkta deltagarna är utspridda över många orter. Då ligger fokus av naturliga skäl på att diskutera bokens innehåll snarare än att signera fysiska exemplar.

Mingel, förtäring och bokförsäljning

Vanliga ingredienser på en releasefest är mingel, boksignering samt någon form av tal eller intervju av författaren. Utöver detta kan releasefester ske på många olika sätt. Det kan vara allt från små fester i hemmet till öppet hus i en hyrd lokal.

Vem som betalar kalaset varierar. Det kan vara förlaget, för­fattaren, gästerna eller så kan kalaset vara helt eller delvis sponsrat av utom­stående. En vanlig variant är att författaren bjuder på själva festen och att deltagarna köper boken. En annan variant är att ta ut en anmälningsavgift och i den ingår det både dryck, tilltugg och bok. Ett bekvämt mellanting är att abonnera en restaurang där besökarna själva kan handla mat och dryck efter egna önskemål.

Det finns inga rätt eller fel utan du gör vad som passar dig. Releasefesten behöver förresten inte begränsas till en fest i singular. Har du ett stort kontaktnät finns det all anledning att ha flera fester, eventuellt på flera orter. En releasevecka kan innehålla frukostmöte på ett café, after work i hyrd lokal, föreläsning på ett bibliotek, signering i köpcentrum och av­rundas med öppet hus hemma under helgen.

Tips för releasefesten

 • Se till att du har många hjälpredor. En person behöver ta emot i dörren, speciellt om deltagarna behöver prickas av mot en lista. Någon annan tar betalt för böckerna (med kortläsare eller swish). Återigen andra fixar med eventuell servering så att du kan koncentrera dig på att vara festens medelpunkt och prata med alla som som kommit dit för din skull.
 • Förhoppningsvis vill alla ha din bok. En del författare signerar ett gäng böcker på förhand, för att spara tid och vara fria att mingla. Andra skriver personliga hälsningar till alla under festen. Oavsett vilket, se till att du börjar i god tid så att du kan signera många böcker.
 • Ange gärna i inbjudan om du vill ha presenter eller om du föredrar att gästerna handlar en extra bok. Om du förväntar dig blommor, ladda upp med många vaser.
 • När du planerar förtäring, glöm inte att tänka på vanliga allergier, vegetarianer och alkoholfria drycker.
 • Det är oftast bättre att berätta om boken och ditt skrivande än att läsa ur den. Om du absolut vill läsa en bit, håll det kort. Ingenting sänker tempot så mycket på en fest som en lång uppläsning. Saker du kan berätta om är val av titel, någon lustig episod från skrivprocessen eller något om dina karaktärer. Är det en faktabok kan du bjuda på smakprov av innehållet.

Lycka till med din releasefest!

Texten om releasefester är till större delen hämtad ur Författarboken. Bilderna från ett par trevliga releasefester jag varit på. På den ena bilden signerar Kristina Sjögren sin bok Kvinnokungen på Livrustkammaren, på den andra blir Annika Estassy intervjuad av sin förläggare om Gröna fingrar sökes.

Vill du ha fler tips? Då bläddrar du vidare till 3 (ytterligare) tips för en lyckad releasefest.

Publicerad iTips för att marknadsföra dig och dina böcker

Mer läsning

2 kommentarer

 1. Svensson

  Hej,
  har du tips på hur man kan göra för att ta betalt för böckerna när man inte har eget företag? Det är min debut som ska firas :)

  • Kristina Svensson

   Grattis till debuten!
   Det är bara att ta betalt med swish eller kontant. Summera summan på slutet och sedan redovisar du det i din självdeklaration som intäkter från hobbyverksamhet. Det finns någon form av maxtag hur mycket du får sälja på ett år men det är ovanligt att ens vara i närheten på en releasefest. Exakt summa känner jag inte till nu men det kan Skatteverket svara på.
   Ha en riktigt härlig release!
   hälsar Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.