I veckan skickade jag Nå ut med din bok på tryck. Det känns som en milstolpe, även om det faktiskt bara är en mindre recensionsupplaga som det handlar om. Huvuddelen av distributionen kommer jag överlåta åt Publit. Där ligger filerna redan och väntar på att jag ska trycka på publicera. Det skulle jag kunna göra när som helst, men jag vill först bläddra igenom ett till provtryck, och se att jag inte fått in några extra G eller andra konstigheter. På mitt tangentbord sitter G nära styrpinnen och det är lätt att det blir ett extra G inskjutet någonstans när jag snabbt ska bläddra igenom stora textmassor och slinter.
Tryckbeställningen av Nå ut med din bok gjordes på ett tåg på väg till Malmö. Detta ögonblick dokumenterades med mobilen men den bilden är rätt suddig så jag plockar en bild från den kvällens stillsamma firande istället. Jag ser lika delar glad och lättad ut över att denna fas äntligen är över. Att jag nämner detaljen med bokbeställning under tågresa beror på att min livsstil i högsta grad påverkar hur jag väljer att ge ut och distribuera boken. Jag bor mer eller mindre i en resväska (i april exempelvis Tänndalen-Lund-Mölndal-Täby-Göteborg-Vallentuna-Mölndal). Det betyder att det skulle vara extremt opraktiskt för min del att beställa en lastpall med böcker.
Läsarna vill ha mjukpärm
På grund av mina andra åtaganden passar det mig att anlita Publit som lagrar elektroniska filer och trycker boken när den beställs, det vill säga print on demand. Det ger ett ganska dyrt tryckpris per bok och en begränsning i pappersval, men är ändå rätt för mig och den här titeln. Det här är en bok med enbart text och inga illustrationer (det finns ett och annat ställe där en illustration skulle suttit fint, men eftersom jag länge vetat om hur jag ska ge ut den har valt bort dessa). En till faktor som gör att det här är en möjlig väg är att det är en faktabok, vilket gör att jag kan jag ta ut ett högre pris än om det hade varit en mer prispressad genre. För vissa genre går helt enkelt inte print on demand ihop då tryckpriset överstiger priset som går att ta ut för boken.
Nå ut med din bok kommer att ges ut som mjukpärm och e-bok. Jag var först inne på att trycka i hårdband, för det gör boken mer hållbar på bibliotek. Men resultatet av en liten marknadsundersökning gjorde att jag ändrade mig. Bilden är från en omröstning i föreningen Egenutgivarnas Facebook-grupp.
Dina förutsättningar bestämmer
För mig och Nå ut med din bok passar ovanstående variant bäst. Vad som är bäst för dig beror på dina och bokens förutsättningar. Exempelvis.
- Bokens genre
- Din bostadssituation
- Har boken illustrationer
- Din ambitionsnivå med titeln.
En del av dessa punkter kan variera mellan olika författare så att det sätt som är rätt för en författare och en viss bok kan vara helt fel för en annan författare. Andra kan variera mellan olika titlar. Exempelvis ska jag helt byta fokus när årets två författarhandböcker är ute (förutom Nå ut med din bok är den tredje delen i Tre hattars 10-serie på gång. Den heter 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär). Nästa bok på tur efter dessa två är en presentbok med bilder. För att den ska se ut som jag vill behöver jag trycka en större upplaga.
För underhållning är ljudbok förstavalet
Om du skriver skönlitteratur av underhållningstyp, exempelvis deckare, feelgood, skräck eller omkringliggande genre så föreslår jag att du ser ljudbok som förstaformat. För att ljudböcker ska nå ut till konsumenter behöver de vara del av olika abonnemangstjänster som Storytel. De tecknar ibland avtal med mikroförlag men oftast tackar de nej med hänvisning till att det blir för mycket administration. Därför är det enklare att låta ett traditionellt förlag, specialiserat ljudboksförlag eller företag som har ett avtal med Storytel ge ut ljudboken.
För e-bok gäller det omvända. Det är bättre att ha det formatet i egen regi. E-bok är lämpligt för alla böcker oavsett genre. Det är lätt att ge ut och billigt att distribuera. Därför finns det ingen anledning att inte ge ut sitt manus i detta format. Jag vet att jag inte lever som jag lär, men det har i flera år nu stått på min att-göra-lista att jag ska få tummen ur och fixa e-böcker. Kan rekommendera Tina Backs Skapa en ebok med Jutoh som manual för detta.
Det är en särskild känsla att hålla sin bok i handen så jag rekommenderar att du alltid trycker åtminstone ett pappersexemplar till dig själv, även om ljudbok eller e-bok är ditt huvudsakliga val.
Hur tänker du sälja boken?
För tryckta böcker är det en rad med olika aspekter att ta hänsyn till. Vi kan börja med frågan om din bok har illustrationer i färg. Bilder och målningar blir bättre med offsettryck än med digitaltryck. Startkostnaden för offsettryck är hög vilket betyder att du behöver trycka en upplaga med böcker på ett bräde. Hur stor den upplagan behöver vara för att löna sig sjunker hela tiden men du behöver räkna med minst 500, kanske 1000 böcker. Prisskillnaden på att trycka 1000 eller 2000 böcker är ganska liten, så har du möjlighet kan det vara värt att trycka en större upplaga direkt.
En sådan upplaga kräver att du har pengar att investera och har löst lagringsfrågan. Antingen genom att ha ett torrt utrymme hemma, eller genom att betala en distributör att lagerhålla böckerna. Dessutom behöver du en plan för att nå ut med boken till läsare. Ordet plan kan översättas till att du har möjlighet att lägga ner den tid och energi som krävs för att marknadsföra och sälja boken.
Skilj på tryckeri och bokutgivningsföretag
Har du en bok utan illustrationer kan du välja mellan att trycka en upplaga, ge ut den som print on demand eller en kombination. Om du trycker en upplaga är det ekonomiskt fördelaktigt att anlita ett renodlat boktryckeri, inte ett bokutgivningsföretag.
Ett tryckeri tar emot tryckfärdiga filer, trycker boken, levererar böckerna till dig och sedan är ert mellanhavande avslutat. Ett bokutgivningsföretag erbjuder dig många kringtjänster. Det kan vara allt från lektörsläsning och bokomslag till distribution. (Läs också artikeln Tips för att välja (hybrid)förlag). Det kan vara mycket smidigt att anlita ett sådant företag, särskilt om du är nybörjare. Men det blir betydligt dyrare per bok.
Som en prisjämförelse kostar det mig 90 kr att få hem ett ex av Nå ut med din bok från Publit medan böckerna jag trycker i Polen kostar mig 19 kr styck inklusive frakt. Då trycker jag 50 böcker så det är ingen jätteupplaga vi talar om. Den trycker jag på booksfactory.se men det finns många tryckerier i Baltikum och Polen som är prisvärda, har stor kunskap om att trycka böcker och svensktalande kontaktpersoner.
Hoppas att ovanstående gav en del inspiration till hur du kan tänka vid din bokutgivning. Fler tips och utdrag ur mina handböcker finns under rubriken tips för publicering.
Utgivningen av min senaste bok är nära förestående nu, men det kan ändå vara vettigt att bevaka Nå ut med din bok i nätbokhandeln för att säkert få reda på vilken dag jag publicerar den. Här är länkar till storpocket hos Bokus, och storpocket hos Adlibris.
Flera tidigare billiga tryckerier i grannländerna har öppnat kontor i Stockholm och nu är de plötsligt dubbelt så dyra.
Har någon tips på utländska tryckerier som fortfarande är prisvärda (och bra)?
Hej KC Lager,
Jag tror inte att det beror på kontoret utan på att svenska kronan har tappat mycket samtidigt som papperspriserna stigit. Så tyvärr är det nog denna nya nivå vi behöver vänja oss vid och anpassa våra priser därefter.