Meny Stäng

Ge ut din bok någon gång!

Kära Kristina anno 2008!

Här är jag igen, din namne med tio års mer erfarenhet än vad du har. Jag skrev nyligen till dig att du skulle ge sjutton i att redigera ihjäl ditt debutmanus. Istället skulle du ge ut det. Vad hör jag: att du fortsätter pilla med det och att du så småningom, om en eller två rundor till, planerar att skicka in det till ett stort förlag? Det är en onödig omväg för ditt manus. Ge bara ut det!

Vi har redan pratat om att böcker kan redigeras för mycket. Första redigeringsrundan förbättrar ofta manuset rejält men sedan avtar effekten. Manuset blir en aning bättre, för varje runda, men det motsvarar inte den tid du lägger ner. Fortsätter du kommer boken att bli sämre ju mer tid du lägger på den. Det gäller att stanna när manuset är tillräckligt bra för att möta läsare. Och låta boken möta läsare!

Du behöver börja samla läsare

Om det någonsin funnits en tid när en författare skrev en bok, lämnade den till förlag och sedan såldes boken av sig självt, så är den tiden över. Idag ligger en stor del av ansvaret för att bygga upp en läsekrets på författaren.

Det gäller alla författare, men särskilt nya författare som inte redan är kända från något annat. Senare när du byggt upp en läsekrets kan det finnas intresse från förlag att komma in, bygga vidare på den grund du lagt och föra ut ditt skrivande till en större krets. Det är först då som det finns ekonomi för att det ska vara lönsamt.

Media skriver emellanåt om författare som slår igenom över en natt. Vid närmare påseende visar det sig ofta vara med sin femte eller åttonde bok. Det tar tid att utvecklas som författare och det tar tid att bygga en läsekrets.

Jag vet, det låter helt horribelt jobbigt att behöva skriva fem eller åtta manus när du fortfarande sitter med ditt första manus. Det är för att du pillar i hundra år med varje mening. Tro mig, det går att skriva böcker snabbare. De kan till och med bli bättre då.

Storförlagen ger ut storsäljande författare

Som nybörjare är det lätt att stirra på det som skrivs i media och tro att det är hela bokbranschen. Men det finns en lång rad med författare som aldrig syns i media. De skriver ändå böcker som uppskattas av läsare. Du kan lätt bli en sådan författare. Men då måste du sätta igång.

Din bok med kuriosa från Wales är inget för Nisse i Hökarängen och du har ingen plattform. Därmed är det inte sannolikt att ett stort förlag är intresserat av ditt debutmanus. Att hålla på och skicka runt det till storförlag och lägga ditt manus till högarna av spontanmanus är faktiskt ingen bra idé. Att samla refuseringar är inget som bygger läsekrets eller utvecklar dig som författare. Det bara försenar din författarkarriär. Ta en genväg och strunta i detta.

Bygg din egen läsekrets

Börja istället bygga din läsekrets. Hade du läst Nå ut med din bok hade du känt till att det bästa sättet att marknadsföra en bok är att skriva en till. Varje ny bok är en chans att nå ut till nya läsare som kan rekommendera dina böcker vidare.

Därför är det väsentligt att du publicerar din bok någon gång så att du kan göra avslut på det projektet, påbörja nästa så att du kan ge ut det och så smått skapa dig en läsekrets.

Det är så du går från att vara en drömmare till en författare.

Hälsningar

Kristina 2018 till Kristina 2008

”Ge ut någon gång!” gäller fortfarande

Ovanstående uppmaning gäller fortfarande. Jag sitter med manuset till Strövtåg runt Antibes och våndas. Jag har tappat räkningen på antalet vänner och okända som säger ”men bara ge ut den”. De har verkligen en poäng. Men jag känner mig som bambi på hal is och vet inte vart jag ska börja. Det är antagligen en nyttig känsla och bra för min ödmjukhet.

Idag vet jag det mesta jag behöver för att ge ut rena textböcker och jag kan sucka lite över nybörjare som drar sig för att ge ut en bok. Det är ju så lätt. Men en presentbok med bilder är något helt nytt för mig. Det är mystiska ord som prepress och färgprofiler. Jag vet inte ens vad det är för kunskaper jag saknar. Var är handboken jag behöver?

Ni som känner mig anar att jag kommer sätta igång med handbok för presentböcker när jag väl hittat infon jag saknar. Det ska jag INTE göra. Men om det är någon som känner till en sådan så vore jag extremt tacksam.

Läs vidare

Publicerad iTips för publicering

Mer läsning

4 kommentarer

    • Kristina Svensson

      Tack Eva! Det här är något som legat och kliat i fingrarna ett tag. Jag har haft många fler trådar på gång än de två jag publicerat hittills. Det är så mycket som jag önskar att jag hade känt till då. Jag har tagit så många omvägar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.