Meny Stäng

Inspirerande att lyssna på kollegor – mina höjdpunkter 2021

I höstas lyssnade jag på två kollegor, Ingrid Elfberg och Magnus Västerbro, när de besökte varsitt bibliotek. Ingrid pratade för en tapper skara som trotsat snöstorm och fotbollskval för att ta sig till Funäsdalens bibliotek. Magnus publik på Göteborgs stadsbibliotek var så talrik att de som satt runt mig diskuterade vaccinationsgraden.

Det var superkul att lämna skrivstugan, släppa produktionspressen och bara lyssna på kollegor. Ingrid och Magnus skriver inom helt olika genre men är båda rutinerade och etablerade författare. De delade bland annat med sig av hur de gör research. Historikern Magnus Västerbro hänger på arkiv och gräver fram spännande människoöden ur protokoll. Han berättade att man kan få fram mycket information om hur livet såg ut förr genom att läsa de utredningar om potentiella självmord som präster gjorde.

Spänningsförfattaren Ingrid Elfberg intervjuar poliser och besöker skyddsklassade platser. En sak som både tryckte på var att deras drivkraft som författare är att berätta en bra historia. Det tycker jag var väldigt intressant att höra. Det var också intressant att lyssna på frågorna från respektive publik.

Har intervjuat en rad med indieförfattare under hösten

Jag har i höst haft förmånen att intervjua en rad med indieförfattare. Några av intervjuerna är publicerade, andra ligger och väntar. De finns på Boktugg Insider, den branschspecifika betaldelen av Boktugg. Har du en prenumeration, klicka på indieförfattare för att läsa dem. Har du ingen prenumeration så rekommenderar jag att skaffa en för det finns många bra guider där och Sölve Dahlgren skriver ett regelbundet analysbrev.

Bland mina intervjuer dyker det upp många olika vägval. Exempelvis debutanter som satsar på att skapa riktigt proffsiga tryckta produkter, så proffsiga att en av dem vann pris i Gourmand Awards. Jag har också intervjuat författare som ger ut pocketen själv men har licensierat ut de digitala formaten. En del författare trycker boken först, och funderar på marknadsföringen sedan, andra börjar bygga läsekrets två år i förväg.

När jag inte lyssnar på kollegor bygger jag på den här högen.

Vad sägs om erfarenhetsutbyteshelg i Halland?

Man ska inte automatiskt förutsätta att andra är som man själv är men jag tycker att det varit intressant att lyssna på dessa författare, både de som talat för levande publik och de där jag varit förmedlaren till en läsande publik. Så jag tänker att det kanske vore trevligt att samlas några stycken och utbyta erfarenheter och lyssna på varandra.

Jag råkar ha fått frågan om jag kan arrangera ett event på en kursgård i halländska Åsa några mil söder om Göteborg. Det är ett par vänner som håller på och startar upp en verksamhet och vill ha testkaniner. Boendet är enkelt, maten är god och omgivningarna fina. Jag tänker att man kan ägna dagarna åt att skriva eller promenera och kvällarna åt att utbyta erfarenheter och umgås. Låter detta intressant? Jag kanske ska posta detta som ett separat inlägg och inte gömt i en längre text. Samt ta med prisuppgifter också. Vad sägs om att jag återkommer när jag har dessa?

Så här såg det ut i Åsa när vintern gästspelade. Fler foton från Åsa finns på min reseblogg.

Lansering av ny titel har tagit upp min tid

Det har varit lite sporadiskt med blogginläggen här ett tag. Den tid jag avsatt för att dela med mig av författartips har jag fördelat på privatklienter och på texter till Boktugg Insider (det vill säga sådant som ger slantar in på kontot).

Min huvudsakliga aktivitet är dock att jag har publicerat en ny titel: Hundra nedslag i Mölndal (hurra!). Den är ett samarbete med naturfotografen Mikael Svensson. Hela projektet är faktiskt hans idé. Det är supertrevligt att ha en kollega att jobba ihop med igen. Han är dessutom mycket mer etablerad lokalt än vad jag är och har större konton i sociala medier. Tyvärr saknar han kanaler till sina fans. Det har gjort att vi fått knega på med andra metoder än de jag brukar använda. De gammaldags vägarna funkar de också, men oj vad tidsödande det är.

Så här såg det ut i slutet av november.

Fler och fler skriver och lyssnar på böcker

Förra årets sammanfattning hade titeln Året då alla skrev en bok och innehöll en del branschanalys. Detta år bjöd på mer av samma. Det var ett knapert år för vissa författare och goda tider för andra. Hur knapert hade man hoppats få reda på. Författarförbundet har skickat ut en ny inkomstenkät. Tyvärr är den utformad så att det kommer att bli svårt dra några växlar på resultaten (bland annat har de missat alternativet ”ej relevant” på en del ja/nej-frågor).

Det vi vet är att antalet hushåll med ljudboksabonnemang fortsätter att öka och att floden med spontanmanus in till förlagen fortsätter. Det är alltså allt fler som lyssnar på böcker samt fler som skriver och drömmer om att hålla sin alldeles egna bok i handen. Det gör att potentiellt kan antalet läsare av den här sajten fortsätta att öka nästa år.

Årets sju mest lästa texter

De artiklar som varit mest lästa på den här sajten under året enligt Google Analytics är:

  1. 10 tips för att skriva din självbiografi (det vill säga en sammanfattning av boken Din självbiografi).
  2. Skriv ditt liv och ge ut dina memoarer (en äldre text med samma ämne, jag har därmed kannibaliserat på mig själv vad gäller sökord – ajabaja).
  3. Börja här! Förverkliga din författardröm nu. (den tänkta startsidan)
  4. Författarekonomi (avtal, intäkter) snabbgenomgång (jag är riktigt glad över att hitta denna här för detta är ett ämne jag önskar att fler tog till sig)
  5. 3 steg för att välja en riktigt säljande bokidé
  6. 3 tips för en lyckad releasefest
  7. 5 skäl för och emot eget förlag

Listor funkar alltså även i år. Jag har många idéer på ämnen att dela med mig av, som de vanligaste misstagen författare gör när de ska marknadsföra sin bok (jag har redan berättat åtskilliga gånger vad man bör göra men det går inte riktig fram) och en utvärdering av årets nya tryckeri. Är det någon som skulle vilja läsa om detta? Hojta till i så fall. Jag tror alltid att jag ska hinna göra massor i mellandagarna.

Precis som tidigare årslistor avrundar jag med att önska alla läsare en kreativ skrivperiod.

God jul!

Mölndalsfallen är upprinnelsen till att Mölndal blev just Mölndal.
Publicerad iNyheter

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.