Meny Stäng

Den amerikanska bokbranschen kollapsar – bara egenutgivare klarar sig

Glad påsk och välkommen till ett extrainsatt blogginlägg! Inspirationen kommer från en text jag läste på Facebook häromdagen om läget i den amerikanska bokbranschen.

Vid det här laget har väl alla som har någon koppling till bokbranschen fattat att utbrottet av Covid-19 påverkar bokbranschen? Frågan är numera inte om några företag eller bransch-led kommer gå i konkurs utan snarare vilka som klarar sig helskinnade ur det totalstopp som råder i många länder.

Det är kanske lite elakt att leta upp den här kommentaren till min första text där jag förvarnade om att Corona skulle ha negativa effekter på bokbranschen.

Amerikanska branschen tydligt uppdelad

Den amerikanska bokmarknaden ser inte riktigt ut som i Sverige. Den stora skillnaden stavas Amazon som står bakom en e-boksrevolution. E-boksmarknaden är mycket större än i Sverige och den domineras av egenutgivare. Enkelt uttryckt så står pappersböcker för intäkterna för de stora förlagen medan e-böcker står för intäkterna för egenutgivare. Det är en tydlig uppdelning som inte finns i Sverige.

De traditionella förlagen med the big 5 i spetsen har i praktiken monopol på pappersböcker. De säljer förstås även ljudböcker och e-böcker men lever på pappersböcker som säljs både online och i bokhandelskedjor. De stora förlagens försäljning av nya titlar har minskat under flera år.

Egenutgivare har stora marknadsandelar

Det är i princip lönlöst som mikroförlag att ge ut pappersböcker och få ut dem i bokhandel och bibliotek med någon form av ekonomi i USA (vilket är möjligt i Sverige även om de stora förlagen har klara konkurrensfördelar). En uppsjö av egenutgivare försörjer sig däremot helt genom att ge ut e-böcker i USA. Några tjänar riktigt bra men det intressanta är att hur många som kan leva enbart på intäkterna från Amazon (utan att fylla på med extrajobb, föreläsningar eller stipendier).

Den exakta fördelningen av marknadsandelar på Amazon är det ingen som vet idag. Under åren 2014-2017 publicerade den så kallade Data Guy och Hugh Howey kvartalsvisa Author Earnings-rapporter. De går inte längre att läsa men det går att läsa citat ur dem, som den här från Publishing Perspective från 2016.

Som jag minns det så visade Author Earnings att egenutgivare dominerade på Amazon både vad gäller antal sålda exemplar och i intäkter. Framförallt så var det många författare i det vi kallar midlist som försörjde sig väl den vägen. Dessutom så var det tydligt att the big 5 levde på författare som varit i branschen i mer än tio-tjugo år.

Författare kan placera sina ägg i flera korgar

Ett viktigt tillägg är att exakt så spikrak som jag skissat ovan är inte uppdelningen. Många författare som verkat i branschen länge är inte antingen förlagsutgivna eller egenutgivare utan både ock.

Bland framgångsrika amerikanska indieförfattare är det vanligt att ge ut e-boksutgåvan på eget förlag och licensiera ut pappersutgåvan till traditionellt förlag. Det vill säga driftiga författare ser till att placera sina ägg i flera korgar.

Nästan alla bokhandlare stängda i USA

Det som händer just nu i USA är att de flesta bokhandlare är stängda för att stoppa smittspridningen. Det säljs alltså knappt några pappersböcker genom fysisk bokhandel. Vissa butiker har någon form av beställ online och hämta i affären-service eller utkörning av böcker men de tillhör undantagen.

De nya ägarna av den stora krisdrabbade kedjan Barnes & Nobles passar på och renoverar sina 627 affärer vilket ger en viss framtidstro.

En och annan kanske tänker att det inte är så kinkigt om folk inte kan handla i en fysisk affär för då kan de handla online istället. Nja. Inte i USA. Amazon har nedprioriterat pappersböcker som en följd av att företaget brottas med en kombination av ökad handel och ökad sjukfrånvaro. Beställningar av exempelvis toapapper steg med 186 % och hostmedicin 862 % mellan 20 februari och 23 mars jämfört med året innan.

Inget papper för att tryck böcker

Utmaningarna för förlagen stannar inte vid att få avsättning för pappersböcker. Beth Meacham från SF- och fantasyförlaget Tor Books skrev i helgen att i USA råder det brist på papper för att trycka böcker. Dessutom har ett av de största boktryckerierna stängt. Bokbranschen i USA kan varken trycka, transportera eller sälja pappersböcker.

Papper brukar tryckerierna normalt handla från Kina eller Kanada. De ena har inte skeppat något på tre månader och från Kanada har det införts höga tullar. Ett av de stora tryckerierna har stängt igen och mycket av distributionen står stilla.

Stiltje även i delar av Europa för tryckta böcker

I UK, Italien och Spanien står distribution av pappersböcker i princip stilla just nu. Däremot så ökade enligt The Guardian (25 mars) försäljningen av pappersböcker sista veckan innan Waterstones stängde sina 280 butiker i UK. Det var särskilt tjocka klassiker som sålde bra.

Även efterfrågan på pussel är god. Tyska Ravensburger rapporterade att 26 mars sålde de tio gånger så många pussel som ett år tidigare i USA. Kruxet är att det inte är så lätt för dem att möta efterfrågan.

Överraskning: ljudböcker i USA minskar

Beth Meacham skriver också att försäljningen av ljudböcker stannat av för dem i takt med att folk slutat jobbpendla. Det är en annan utveckling än i Sverige där det enligt Boktuggs rapportering verkar som att lyssningen av ljudböcker ökar radikalt.

Boktugg rapporterar också att e-böcker ökar rejält i Iran.

Hur går det för egenutgivare?

I rubriken spådde jag dramatiska effekter på den amerikanska bokmarknaden, förutom för egenutgivare. Det är förstås jättesvårt att förutspå vad som händer men det finns ett par skäl till varför framtiden för egenutgivare ser ljusare ut än för resten av bokbranschen (agenter, bokhandlare, förlag). I korthet beror det på att egenutgivares affärsmodell lutar mer på digitala intäkter och lägre fasta utgifter än övriga branschen.

Jag har ännu inte sett några anglosaxiska egenutgivare som rapporterar varken uppgång eller nedgång i inkomster på grund av Corona-utbrottet. Om vi backar till det Kristine Kathryn Rusch spådde precis i början av utbrottet så kommer försäljningen av e-böcker också påverkas nedåt i några månader. Lättsam underhållning och romantik är de genre som kommer klara sig bäst.

Vi får helt enkelt leva och se. Men det känns som att de författare som spridit ut riskerna och lagt sina ägg i många korgar kan sova bättre på nätterna. Det är en anledning till att jag letade upp några påskägg för att pynta det här inlägget. Sedan följde ett gäng andra gula bilder med av bara farten.

Hög tid uppmana folk bunkra pappersböcker

En reflektion jag gör av ovanstående är att det kan vara hög tid att vi svenska författare uppmanar folk att bunkra pappersböcker. Kanske funkar den svenska modellen för att stoppa smittspridningen men kanske blir det leveransproblem även i Sverige.

Fiffig present till alla som sitter isolerade och vill få inspiration till sommarsemestern.

Det var allt om utvecklingen i bokbranschen för idag. Nästa inlägg (som jag förberett sedan tidigare) innehåller smakprov ur en kommande bok. Den texten dyker upp om ett par dagar. Tills dess önskar jag alla läsare en riktigt glad påsk.

Edit: omformulerat en mening

En läsare hade svårt att förstå skillnaden på att ha en vara till försäljning, samt att ha substantiella intäkter från denna vara så jag har omformulerat en mening ovan för att förtydliga detta. (Att ha en titel beställningsbar är inte heller detsamma som att en förlagskoncern visar svarta siffror i bokslutet).

Passar också på och uppmana alla läsare till källkritik. Bedöm alltid det du läser i sociala medier utifrån ”talar denna person om sin egen erfarenhet eller utifrån sammanställning av material från många källor”. Det är inget fel att lyssna på människor som berättar som sina egna erfarenheter. Bara man inte extrapolerar dem och tror att de är allmängiltiga sanningar…

Publicerad ibokbranschen

Mer läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.