Börja här: Förverkliga din författardröm nu!

Välkommen till dinbokdrom.se – sajten för och om författare, med fokus på de praktiska aspekterna av författarlivet. Här får du i tio steg hjälp med att hitta svaren på dina frågor samt tips och inspiration så att du kan förverkliga din författardröm på smidigaste sätt. Vill du se senaste nytt på sajten, klicka på nyheter.

1) Testa sökfunktionen

Högst upp på mobilsajten hittar du ”search this website”. I datorversion finns det dels ett förstoringsglas högst upp till höger och dels en sökruta i vänsterkolumnen. Med hjälp av den kan du hitta svar på många frågor bland de hundratals artiklarna på sajten.

Ett annat alternativ är att gå till Mr Google och skriva in ”dinbokdrom” och din sökfråga. Hittar du fortfarande inte vad du söker kan det vara värt att kontakta mig och fråga om det är något jag har skrivit om i någon bok, eller kan tänka mig att blogga om.

2) Se efter vem som skriver

Det här kanske inte låter toppviktigt, men jag rekommenderar att när du hittar en ny sajt börjar du med att fråga dig vem avsändaren är, och vad personen eller företaget har för syfte. Det hjälper dig att värdera informationen. Att bara rakt av köpa alla tips du får, har jag listat som ett misstag.

Svaret på frågorna är här Kristina Svensson som skrivit en hel bunt med handböcker för författare. Syftet med sajten är att genom att bjuda på smakprov ur mina böcker övertyga dig att du bör läsa någon av dem, eller kanske allihop, bums (ärligt talat, du behöver Författarboken i bokhyllan). För en längre förklaring läs artikeln syftet med sajten.

3) Bläddra bland tips från skrivfasen

Att skriva en bok är oerhört roligt. Att få ihop hela är en fantastisk prestation. För att underlätta att bli klar kan du under skrivandet behöva inspiration och tips för att prioritera ditt manus, idéer för att göra research och förbättra ditt manus. Klicka på bilden ”skriva” för att komma till tipsen för skrivfasen. Exempel på texter du kan hitta där:

4) Studera tips för utgivning själv eller via förlag

För att din bok ska bli läst behöver den bli utgiven. I den digitala motsvarigheten till en byrålåda gör den ingen glad. Publicera boken kan du göra själv, med mer eller mindre hjälp längs vägen från olika företag som erbjuder tjänster inom bokutgivning. Eller via traditionella förlag. Klicka på bilden för att läsa de senaste tipsen om att publicera. Exempel från denna kategori:

5) Inspireras till att marknadsföra dig och dina böcker

För att din bok ska bli läst behöver presumtiva läsare få information om att du existerar. Det finns oändliga sätt att berätta för omgivningen att ni finns. Det finns också en hel del sätt att gå vilse i marknadsföringsdjungeln. Klicka på bilden för inspiration. Några exempel från ämnet marknadsföring:

6) Läs om livet som författare

Från debuten med första boken till ett liv som yrkesförfattare kan det vara ett långt eller kort steg. Under livet som författare samlas olika tips som är bra att ha för att förverkliga din författardröm. Det handlar om sådant som inkomster, långsiktig planering och att undvika att bränna ut sig. Klicka på bilden för att läsa mer. Du kan exempelvis hitta:

7) Botanisera bland serier

På sidan dyker det ibland upp serier med flera inlägg i ett och samma ämne. Ibland utgör de grunden för en bok. Här är några exempel.

Titta gärna in under rubriken Författare berättar för intervjuer med alldeles vanliga författare.

8) Missa inga nya inlägg

Vill du vara säker på att inte missa några nya artiklar kan du prenumerera på nya inlägg direkt till din e-post. Andra alternativ är att följa taggen #dinbokdröm på Twitter eller titta in på söndagar.

9) Spana in böckerna

Många av texterna på sajten är smakprov från eller utkast till böcker. Jag som driver sajten har skrivit en hel hög med handböcker för författare, antingen själv eller tillsammans med andra.  Spana in översikten över alla böcker och styr mot ditt närmaste bibliotek för bästa starten på ditt författarliv.

Det finns givetvis många fler böcker och webbsajter som ger bra tips för författare. Emellanåt tipsar jag om relevanta böcker och sajter som drivs av andra författare. Klicka på boktips och lästips för att se dessa.

10) Har du fler frågor?

Har du önskemål på ämnen jag ska skriva om? Frågor jag ännu inte har besvarat? Hör av dig så kanske det blir ämnet för en ny bloggserie.

Vill du anlita mig som föreläsare eller coach för att diskutera ditt författarskap kan det också gå bra beroende på hur kalendern ser ut. Se olika kontaktvägar.