Varmt välkommen till Kristina Svenssons författartips på dinbokdrom.se – sajten för, om och av författare, med fokus på de praktiska aspekterna av författarlivet. Här nedan får du i tio steg hjälp med att hitta svaren på just dina frågor, samt konkreta tips och inspiration för att du ska kunna förverkliga din författardröm på smidigaste sätt. Vill du gå direkt till senaste nytt, klicka på nyheter.
1) Värdera avsändaren
Den första punkten ligger inte här av egocentriska skäl utan för att jag rekommenderar att varje gång du läser ett författartips ska du börja med att fråga dig vem avsändaren är, och vad denna person har för erfarenhet och syfte. Det hjälper dig att värdera informationen. Att rakt av köpa alla tips du får, utan att värdera avsändaren, är ett misstag. Personen som skriver till dig kan vara lika grön i branschen som du är och välmenande upprepa något som är en myt. Eller ha kopplingar till företag med etiskt tveksamma affärsmetoder.
Svaret på frågorna i det här fallet är att sidan drivs av Kristina Svensson, en kaffedrickande vetenskapskommunikatör som skrivit en hel bunt med handböcker för författare samt en drös med andra böcker, mest i resegenren (det är egentligen de som är huvudgenren). 2010 var jag en förhoppningsfull debutant med begränsad koll på bokbranschen. Resan därifrån har gått i zick-zack med en kraftig lärokurva.
På den här sajten skriver jag allt jag önskar att jag hade känt till tidigare i min författarresa. Mycket av det använder jag sedan till olika handböcker och kurser. Att frikostigt bjuda på smakprov är ett sätt för mig att hinta om att du kanske har nytta av att anlita mig (ärligt talat, du behöver uppslagsverket Författarboken i bokhyllan).
2) Bläddra bland tips från skrivfasen
Att skriva en bok är oerhört roligt. Att få ihop hela är en fantastisk prestation. För att underlätta att bli klar kan du under skrivandet behöva inspiration och tips för att prioritera ditt manus, idéer för att göra research och förbättra ditt manus. Klicka på bilden ”skriva” för att komma till tipsen för skrivfasen. Exempel på texter du kan hitta där:
- 5 tips för mer skrivtid
- Skriv en bok på en månad (annan sajt)
- 3 tips för att välja en riktigt säljande bokidé
- Börja skriva nu, ta med din bok till Bokmässan (annan sajt)
- Redigera inte ihjäl ditt manus
- Skriv ditt liv och ge ut dina memoarer
- Vässa ditt manus med testläsare
- Ge ditt manus skjuts med proffshjälp
- Ta kritik på ditt manus på rätt sätt
- En researchdag för en reseguidesförfattare
- Tips för att korrekturläsa din bok
3) Studera tips för utgivning
För att din bok ska bli läst behöver den bli utgiven. I den digitala motsvarigheten till en byrålåda gör den ingen glad. Publicera boken kan du göra själv, med mer eller mindre hjälp längs vägen från olika företag som erbjuder tjänster inom bokutgivning. Eller via traditionella förlag. Klicka på bilden för att läsa de senaste tipsen om att publicera. Exempel från denna kategori:
- Vad är ett riktigt förlag och varför är författare får?
- 5 skäl för och emot eget mikroförlag
- Publit är utmärkt för utgivning (i dessa fall)
- Vad är bäst, egenutgivning eller traditionellt förlag?
- Tips för att välja rätt (hybrid)förlag
- Välj format utifrån genre
- Tips för nyutgivning av böcker
- 3 tips när du beställer leverans från tryckeri
4) Inspireras till att bygga upp en läsekrets
För att din bok ska bli läst behöver presumtiva läsare få information om att du existerar. Det finns oändliga sätt att berätta för omgivningen att ni finns. Det finns också en hel del sätt att gå vilse i marknadsföringsdjungeln. Klicka på bilden för inspiration. Några exempel från ämnet marknadsföring:
- Författare vinner på att tipsa om andras böcker
- Hitta din bästa marknadsföring, är du extrovert, introvert eller exhibitionistisk författare?
- 3 steg för att skapa läsarrekord på din blogg
- Använd visitkort för att sälja din bok
- Annonsera eller sponsra inlägg på Facebook
- Skapa en entusiastisk läsekrets med hjälp av e-post
5) Mina tips för att sälja böcker
För att dina ord ska kunna beröra, underhålla, påverka, skaka om, roa eller upplysa läsarna behöver dina verk nå ut till människor. Vill du dessutom få igen dina utlägg för bokprojektet och i förlängningen leva av ditt skrivande behöver du få in pengar. Båda syften löses genom att sälja boken.
Framgångsrik försäljning bygger på tre delar. Din bok behöver vara tillgänglig, ha rätt pris och vara efterfrågad.
- Vad kan vi lära oss av mannen som sålt 180 000 ex av sin bok?
- Nå ut med din bok, med rätt attityd
- Hur mycket kan jag förväntas sälja?
- Kampanjpris – ett kraftfullt verktyg för att sälja böcker
6) Läs om livet som författare
Från debuten med första boken till ett liv som yrkesförfattare kan det vara ett långt eller kort steg. Under livet som författare samlas olika tips som är bra att ha för att förverkliga din författardröm. Det handlar om sådant som inkomster, långsiktig planering och att undvika att bränna ut sig. Klicka på bilden för att läsa mer. Du kan exempelvis hitta:
- 7 skäl till att samarbeta med andra författare
- Tips för att undvika att drabbas i konkurser
- En av de 4200 som får biblioteksersättning
- Se ditt skrivande som ett Vasalopp
- Fler inkomstkällor för ett tryggare författarliv
7) Botanisera bland serier
På sajten dyker det ibland upp serier med flera inlägg i ett och samma ämne. Ibland utgör de grunden för en bok. Här är några exempel.
- FAQ-serien med svar på vanliga frågor.
- Misstag-serien med utdrag ur boken 10 misstag författare gör .
- Kreativ livsstil – utkast till boken 10 tips för att leva på din kreativitet
- Webbsajt är så central för att nå ut till läsare att det återkommer regelbundet.
- Myter finns det många av i branschen, det är något jag planerar att skriva mer om.
- Författarekonomi är kanske inte det första som du tänker på när du drömmer om att skriva en bok, men det är onödigt att gå på varenda blåsning som finns för det. Kika in och lär dig grunderna.
Titta gärna in under rubriken Författare berättar för intervjuer med alldeles vanliga författare.
8) Spana in handböckerna
Många av texterna på sajten är smakprov från, eller utkast till, handböcker. Jag som driver sajten har skrivit en hel hög med handböcker för författare, antingen själv eller tillsammans med andra författare. Spana in översikten över alla böcker och styr mot ditt närmaste bibliotek för bästa starten på ditt författarliv. Eller skaffa egna exemplar (Bokus har alla titlar).
Det finns givetvis många fler böcker och webbsajter som ger bra tips för författare. Emellanåt tipsar jag om relevanta böcker och sajter som drivs av andra författare. Klicka på boktips och lästips för att se dessa.
9) Har du fler frågor?
Har du önskemål på ämnen jag ska skriva om? Frågor jag ännu inte har besvarat? Hör av dig så kanske det blir ämnet för en ny bloggserie.
På senare tid fått en del frågor om jag kan ställa upp som bollplank – det är en tjänst jag kanske börjar sälja framöver. Vill du anlita mig som föreläsare eller coach för att diskutera ditt författarskap kan det också gå bra beroende på hur kalendern ser ut. Se olika kontaktvägar.
Har du en specifik fråga som du vill ha svar på nu? Kanske är det fler som haft samma fråga och svaret är redan publicerat? Det finns hundratals artiklar att botanisera bland på sajten. Testa sökfunktionen. Kika högst upp efter ett förstoringsglas. Med hjälp av sökfunktionen kan du hitta svar på många frågor bland de hundratals artiklarna på sajten.
10) Missa inga nya inlägg
Vill du vara säker på att inte missa några nya artiklar kan du prenumerera på nya inlägg direkt till din e-post. Andra alternativ är att följa taggen #dinbokdröm på Twitter eller titta in på söndagar under skrivsäsongerna. Just nu har jag dock dragit ner frekvensen och skriver nya inlägg varannan eller var tredje söndag, inte varje vecka.
Till sist vill jag säga att drömma om att skriva ett manus, hålla sin första bok i handen eller att leva på sitt författarskap är utmärkt. Men det är ännu bättre att sluta snacka, ta tag i din dröm och börja förverkliga. Sätt igång nu.
Varmt lycka till på din resa!
Hälsningar
Kristina